Geen Eerste-Kamerlid in vernieuwingscommissie parlementaire enquête

maandag 11 oktober 2004, 14:18

De Eerste Kamer wil niet dat een Eerste-Kamerlid deel uitmaakt van de commissie Vernieuwing Wet op de Parlementaire Enquête. Afgelopen voorjaar besloot de Tweede Kamer dat deze commissie zou gaan bestaan uit twee (oud)leden van de Tweede Kamer, een (oud)lid van de Eerste Kamer en twee externe deskundigen.

Het is de bedoeling dat de commissie voor het krokusreces van 2005 een rapport uitbrengt over de mogelijkheden om de Wet op de Parlementaire Enquête te moderniseren. Te denken valt aan vraagstukken over de toegang tot vertrouwelijke overheidsdocumenten of de handelwijze als er tegelijkertijd juridische procedures lopen.

Het College van Senioren1 van de Eerste Kamer wil geen vertegenwoordiger uit de senaat omdat het van mening is dat de Eerste Kamer zich niet van tevoren moet binden aan het resultaat van de commissie. De Eerste Kamer zou onafhankelijk moeten kunnen oordelen over wijzigingsvoorstellen voor de Wet op de Parlementaire Enquête. Het College vindt dit met name omdat de Eerste Kamer, in tegenstelling tot de Tweede Kamer, niet het recht heeft het wetsvoorstel te amenderen.

Uit een brief van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas2 blijkt dat het Presidium3 van de Tweede Kamer nu voorstelt de commissie te laten bestaan uit maximaal zes Tweede-Kamerleden. Naar verluidt willen verscheidene Tweede-Kamerfracties namelijk een vertegenwoordiger in de commissie. Externe deskundigen zouden bij het proces betrokken kunnen worden door een door die commissie in te stellen klankbordgroep.

bron: Staatscourant; TK 29547, nr. 2


meer over

  • het recht van amendement

  • 1. 
    Het College van fractievoorzitters van de Eerste Kamer adviseert de Eerste Kamervoorzitter over besluiten die hij of zij op basis van het Reglement van Orde moet nemen en over de agenda van de plenaire vergadering. Het College van fractievoorzitters wordt geleid door de Kamervoorzitter en bestaat verder uit de fractievoorzitters van de Kamer. De twee ondervoorzitters van de Eerste Kamer kunnen de vergaderingen bijwonen.
     
  • 2. 
    Liberaal Tweede Kamerlid, dat na twintig jaar te zijn opgetreden als buitenlandwoordvoerder van de VVD in mei 2002 tot Kamervoorzitter werd gekozen. Daaraan was een tot dan toe ongebruikelijke persoonlijke actie vooraf gegaan waarbij hij de kandidaat van zijn eigen fractie versloeg. Voor 1982 diplomaat en secretaris van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Scherp debater die gehecht was aan parlementaire stijl en correct taalgebruik. Voelde zich zeer betrokken bij de ontwikkelingen in Suriname. Als voorzitter maakte hij zich sterk voor het burgerinitiatief, waarbij hij zelfs tegen de fractielijn inging. Verdediger van de politieke moraal en van het aanzien van de politiek. Stond bekend als een bekwame, charmante behartiger van zijn eigen publiciteit.
     
  • 3. 
    Het Presidium is het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer. Het bestaat uit de Kamervoorzitter en de ondervoorzitters, die de Voorzitter kunnen vervangen. Het Presidium telt als regel tussen de zeven en negen leden, afkomstig uit de grotere fracties.