NIPO: Nederlanders willen Balkenende-II

donderdag 19 december 2002, 13:19

Exact de helft van de Nederlanders (50 procent) wil dat Jan Peter Balkenende i na de verkiezingen in januari 2003 weer minister-president wordt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoekbureau NIPO voor 2Vandaag.

Na Balkenende heeft, op ruime afstand met 9 procent, VVD-voorman Gerrit Zalm i de voorkeur voor het premierschap. PvdA-lijsttrekker Wouter Bos i is als derde favoriet met 7 procent en SP-gezicht Jan Marijnissen i komt op de vierde plaats met 4 procent. Eén op de vijf ondervraagden (19 procent) wist nog geen geschikte nieuwe premier te noemen.

In de peiling van NIPO voor de zetelverdeling zijn deze week weinig verschuivingen te zien. Ten opzichte van de peiling van vorige week is er 1 zetel winst voor CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie, terwijl LPF en PvdA er elk 1 inleveren. De SP moet 2 zetels afstaan, maar met 18 zetels staat de partij nog steeds op verdubbeling van het huidige aantal zetels.

Het aftreden van VVD-minister Korthals i lijkt geen invloed op de stemmen te hebben: de VVD blijft gelijk op 29 zetels. Ook de SGP is stabiel op 2 zetels. Leefbaar Nederland scoort al wekenlang nul zetels in de NIPO-peilingen.

bron: 2Vandaag/NIPO, 19 december 2002

 

 

meer over: