CEP 2024 webplaatje banner

Raming februari 2024 (CEP 2024)

Koopkracht herstelt, koerscorrectie overheidsfinanciën nodig.

Lees verder →
Laboratorium

Publieke projectfinanciering: wanneer en hoe?

Overheden die optreden als directe financier van private projecten kunnen zich het beste richten op projecten met grote maatschappelijke baten en op kleine en/of jonge bedrijven. Dit vergroot de kans dat overheidsgeld zo doeltreffend mogelijk wordt ingezet.

Portretfoto Loes Verstegen

De weersvoorspelling van het CPB

Nederlanders praten graag over het weer, en volgen weersvoorspellingen op de voet. Maar hoe verschilt een weersvoorspelling van het maken van een economische raming?

Docent voor de klas

Effecten eerste schooljaar arbeidsmarkttoelage

De arbeidsmarkttoelage voor ‘achterstandsscholen’ heeft in 2021/2022, het eerste jaar na de invoering, geen groot effect gehad op de instroom, uitstroom en het behoud van leraren op deze scholen.

Wereldhandel januari 2024

Wereldhandelsmonitor januari 2024

Het wereldhandelsvolume is in januari 2024 met 0,9% toegenomen ten opzichte van december. Die maand kende een stijging van 0,8%. Dit blijkt uit de maandelijkse CPB Wereldhandelsmonitor.

Beschouwing CEP 2024

CEP 2024 - Beschouwing

Te weinig personeel voor te veel banen: valt daar iets aan te doen? Bij de oplossingen wordt vaak gekeken naar het vergroten van het arbeidsaanbod, maar dat is lastig en kan niet alle knelpunten wegnemen.

Monitor met nummers

Het nowcasten van bbp-groei

Het CPB zet een nieuw tijdreeksmodel in om de raming voor bbp-groei te ondersteunen.