Permanent Vertegenwoordiger bij de EU

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie1 worden aangeduid als Permanent Vertegenwoordigers (PV's). Ze staan de Raad van Ministers2 bij via het Comité van Permanente vertegenwoordigers (Coreper)3 en, speciaal voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid, in het Speciaal Comité voor de Landbouw. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ambassadeurs zelf (die deelnemen aan Coreper II4) en de plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordigers (die deelnemen aan Coreper I5).

De Permanent Vertegenwoordigers bereiden de zittingen van de Raad voor sinds 1958.

Inhoudsopgave

  1. Taakverdeling
  2. Nederland

1.

Taakverdeling

Elke lidstaat heeft een Permanente Vertegenwoordiging bij de EU. Binnen Coreper II bereiden verschillende formaties van de Raad van Ministers vergaderingen voor. De Permanente Vertegenwoordigers kunnen een beroep doen op de raadswerkgroepen6 van nationale ambtenaren die ook in Brussel bijeenkomen om de technische 'details' te regelen. Een andere belangrijke taak van de Permanent Vertegenwoordigers is het leveren van een bijdrage aan de voorbereiding en formulering van het nationale beleid ten aanzien van de Europese Unie. De ambassadeurs opereren binnen de onderhandelingsmarges die ze van hun regeringen hebben meegekregen. Ze proberen al op hun niveau tot een akkoord te komen, maar beschikken niet over eigen beslissingsbevoegdheden.

Als in het Coreper, in overleg met de Europese Commissie7, overeenstemming is bereikt over een Commissievoorstel, wordt het ontwerpbesluit in de Raad2 in principe als A-punt8 (hamerstuk) behandeld. De ministers buigen zich dan alleen nog over de meer gevoelige en controversiële agendapunten, de zogenaamde B-punten9.

Het voorzitterschap van deze belangrijke bijeenkomsten is in handen van de ambassadeur wiens land het voorzitterschap van de Raad10 bekleedt. Ieder half jaar is er dus een wisseling van de voorzittershamer.

2.

Nederland

De permanente vertegenwoordiging in Brussel11 krijgt instructies, opgesteld door het PV-instructieoverleg. De Nederlandse permanente vertegenwoordiger of zijn assistent-plaatsvervanger(s) hebben tevens zitting in diverse coördinatiecommissies en onderraden van de Ministerraad12. Permanent Vertegenwoordiger van Nederland is Robert de Groot13.


  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 3. 
    Coreper bestaat uit de permanente vertegenwoordigers (ambassadeurs) die de belangen van hun lidstaten in Brussel bewaken. Deze permanente vertegenwoordigers bereiden de vergaderingen van de verschillende formaties van de Raad van Ministers voor, en stellen de agenda's vast. Uitzondering hierop zijn de landbouwaangelegenheden, die onder het Speciaal Comité voor de Landbouw (SCL) vallen.
     
  • 4. 
    Coreper II is een onderdeel van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers. In Coreper II worden de vergaderingen van de Raad van Ministers voorbereid op vier terreinen:
     
  • 5. 
    Coreper I is een onderdeel van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers. In Coreper I worden de vergaderingen van de Raad van Ministers voorbereid op een zestal beleidsterreinen:
     
  • 6. 
    Raadswerkgroepen maken onderdeel uit van het besluitvormingsproces over nieuwe regelgevende voorstellen in de Europese Unie. In raadswerkgroepen buigen ambtenaren uit de verschillende EU-lidstaten zich over de voorstellen die de Europese Commissie naar de Raad van Ministers stuurt. De raadswerkgroepen doen het voorbereidende werk alvorens voorstellen in het comité van permanente vertegenwoordigers (Coreper), de ambassadeurs van de lidstaten bij de EU, en uiteindelijk in de Raad ter sprake komen.
     
  • 7. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 8. 
    Dit zijn agendapunten die de Raad van de Europese Unie niet hoeft te bespreken tijdens een Raadsvergadering. A-punten worden als hamerstuk (zonder discussie) afgehandeld en goedgekeurd omdat binnen het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper), raadswerkgroepen of een andere Raadsformatie al overeenstemming is bereikt. Dit in tegenstelling tot B-punten, waarover wel discussie plaatsvindt.
     
  • 9. 
    Dit zijn agendapunten waarover de Raad van de Europese Unie tijdens een Raadsvergadering discussieert omdat er binnen het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper) geen overeenstemming kon worden bereikt. Dit in tegenstelling tot A-punten, die zonder discussie worden aangenomen.
     
  • 10. 
    Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
     
  • 11. 
    De Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie is een afvaardiging van ambtenaren die de belangen van Nederland behartigt. De lidstaten van de Europese Unie hebben elk een Permanente Vertegenwoordiging in Brussel. Op dit moment is Robert de Groot de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland in Brussel.
     
  • 12. 
    De ministerraad is de vergadering van alle ministers onder leiding van de minister-president. Alle ministers, ook de ministers zonder portefeuille, maken deel uit van de ministerraad en hebben daarin stemrecht. Staatssecretarissen hebben alleen toegang als zij zijn uitgenodigd. In de ministerraad wordt overlegd over het algemene regeringsbeleid. De leden dragen hiervoor een collectieve verantwoordelijkheid.
     
  • 13. 
    Robert de Groot (1961) is sinds 2 mei 2017 de Nederlandse permanent vertegenwoordiger bij de EU. De Groot was hiervoor directeur-generaal Europese Zaken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij, op een uitstapje als adviseur voor toenmalig minister-president Wim Kok na, zijn gehele loopbaan heeft gewerkt.