Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld, dat een groot deel van Noord-Azië en een deel van Oost-Europa beslaat. Het land grenst ten zuiden aan China, Mongolië en Kazachstan, en ten westen onder meer aan Oekraïne, Wit-Rusland, Estland, Letland en Litouwen. Rusland werd onafhankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991. Het land heeft een president als staatshoofd, dat onder meer de minister-president en kabinetsleden kan aanstellen. Sinds 2012 is Vladimir Poetin i president van Rusland, een functie die hij ook al bekleedde van 2000-2008. Vanaf januari 2020 is Mikhail Mishustin premier van Rusland, als opvolger van Dmitry Medvedev i, die premier was vanaf 2012.

De nomadische groepen die leefden in het gebied van het huidige Rusland, kwamen in de dertiende eeuw onder het bestuur van de Mongolen. In de vijftiende eeuw kwam de macht in handen van Russische prinsen. In 1547 werd een van deze prinsen gekroond tot eerste tsaar van Rusland en werd Rusland een monarchie onder de tsaren. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw werd het land bestuurd door de tsaren van de Romanov-dynastie, die aan de macht bleven tot het begin van de twintigste eeuw. Nadat de sociaaleconomische omstandigheden in de negentiende eeuw sterk verslechterden, brak in 1905 een eerste revolutie uit tegen het tsaristische bestuur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond vervolgens de Russische Revolutie van 1917 plaats, die leidde tot de val van de Russische monarchie. Hierna begon het communistische tijdperk, onder Vladimir Lenin. De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie.

Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen. Al snel na de Tweede Wereldoorlog begon de Koude Oorlog, tussen de Verenigde Staten en diens westerse bondgenoten enerzijds en de Sovjet-Unie met diens communistische invloedssfeer anderzijds. Deze met name ideologische strijd uitte zich onder andere in een felle (kern)wapenwedloop tussen de twee blokken. Deze spanningen kwamen pas tot een eind toen de Sovjet-Unie uiteenviel in 1991, met de onafhankelijkheidsverklaringen van de Baltische staten en andere Sovjetrepublieken. Hierna volgde een periode van grote sociale onrust en economische verslechtering onder president Boris Jeltsin. In 2000 kwam Vladimir Poetin aan de macht als president. Zijn populariteit nam toe doordat hij zowel de sociale als de economische situatie in Rusland wist te stabiliseren.

Rusland heeft een rijke culturele traditie, zowel op het gebied van muziek, literatuur als schilderkunst. Bekende componisten zijn Tsjajkovski, Borodin, Prokoviev, Stravinsky en Sjostakovitsj. Beroemde Russische schrijvers zijn Tolstoj, Dostojevski en Tsjechov. Rusland heeft ook vele successen behaald op sportgebied. Van de bekende sporters kunnen worden genoemd de voetballers Lev Yashin en Andrey Arshavin, de turnsters Larissa Latynina en Olga Korbut, de schakers Anatoly Karpov en Boris Spassky, de hoogspringster Yelena Isinbaeva en de tennisspeelsters Dinara Safina en Maria Sjarapova.

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Moscow

staatshoofd

President Vladimir Vladimirovich PUTIN (since 7 May 2012)

regeringsleider

Premier Mikhail MISHUSTIN (since 16 January 2020)

2.

Bevolking

aantal inwoners

141.698.923

% van de bevolking jonger dan 15

16.86% (mannen: 12.270.830/vrouwen: 11.614.990)

% van de bevolking van 15 t/m 24

% van de bevolking van 25 t/m 54

% van de bevolking van 55 t/m 64

% van de bevolking ouder dan 65

17.15% (2.023 est.) (mannen: 8.008.126/vrouwen: 16.294.692)

gemiddelde levensverwachting

72.72 jaar

3.

Economie

bruto binnenlands product

$?

bijdrage van landbouw aan bbp

4.7%

bijdrage van industrie aan bbp

32.4%

bijdrage van dienstensector aan bbp

62.3%

werkloosheid

4.5%

4.

Geografie

oppervlakte

17.098.242 km²

laagste punt

Caspian Sea -28 m

hoogste punt

Gora El'brus (highest point in Europe) 5642 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

5.

Volkslied

Titel: Hymn of the Russian Federation