Troonrede in teken van onzekerheden

dinsdag 17 september 2002, 14:15

In de Troonrede was er veel aandacht voor de onzekerheden die sinds vorig jaar naar voren zijn gekomen, zowel op economisch gebied, als op het terrein van nationale en internationale veiligheid. De economische neergang beperkt de mogelijkheden om veel geld uit te trekken voor nieuw beleid. Bovendien komen er lastenverzwaringen.

Na de regeringsverklaring van augustus bevatte de Troonrede niet veel verrassingen. Er was veel aandacht voor criminaliteitsbestrijding en veiligheid, integratie en asielbeleid en voor de problemen in de zorg en het onderwijs. Verder worden meer verantwoordelijkheden gelegd bij burgers en organisaties.

De troonrede bevatte veel punten uit de koker van de LPF. LPF-fractievoorzitter Wijnschenk verklaarde naderhand dan ook het idee te hebben gehad naar het LPF-verkiezingsprogramma te hebben geluisterd. Volgens fractievoorzitter Verhagen van het CDA blijkt uit de Troonrede vooral dat het kabinet de problemen wil aanpakken.

De oppositie heeft weinig goede woorden over voor de Troonrede. Door de bezuinigingen zullen extra banen verloren gaan en wordt de economische groei juist afgeremd. De vakbonden wijzen het inkomensbeleid van het kabinet af.