Communautair Bureau voor Plantenrassen (CPVO)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Dit agentschap1 neemt aanvragen voor een kwekersrecht binnen de grenzen van de Europese Unie2 in behandeling. Dit gebeurt in het kader van EU-regelgeving die de juridische bescherming beoogt van plantenrassen. Als het Bureau de aanvraag goedkeurt, heeft de aanvrager industriële eigendomsrechten op het plantenras. Tegen besluiten van het CPVO kan beroep worden aangetekend bij een Kamer van Beroep.

Het agentschap is operationeel sinds 1995 en is gezeteld in Angers, Frankrijk.

Inhoudsopgave

  1. Basiskenmerken
  2. Werkzaamheden
  3. Organisatie
  4. Inspraak EU-lidstaten
  5. Nederland (vertegenwoordiging)
  6. Meer informatie

1.

Basiskenmerken

 

Locatie (stad)

Angers

Locatie (land)

Frankrijk

Grondslag

Verordening (EC) 2100/94, gewijzigd bij (EC) 2506/95, (EC) 2470/96, (EC) 807/2003, (EC) 1650/2003, (EC) 873/2004, (EC) 15/2008

Oprichting

27 april 1995

Aard organisatie

Agentschap van de Europese Unie

Ondersteuning beleid

Landbouw

2.

Werkzaamheden

Het Communautair Bureau voor Plantenrassen (Community Plant Variety Office, afgekort CPVO) zorgt voor de uitvoering van de Europese regeling inzake het communautaire kwekersrecht. Het betreft een specifieke regeling die het mogelijk maakt om voor plantenrassen industriële eigendomsrechten toe te kennen die gelden voor het hele grondgebied van de Gemeenschap.

Er is een Kamer van Beroep ingesteld voor beslissingen op het beroep tegen beslissingen van het CPVO. Deze Kamer bestaat uit een voorzitter, zijn plaatsvervanger en leden die door de voorzitter, rekening houdende met de te behandelen gevallen, zijn gekozen uit een lijst (die volgens een strikte procedure is opgesteld). De leden van de Kamer van Beroep zijn onafhankelijk. Tegen de beslissingen van de Kamer van Beroep kan in een aantal gevallen cassatieberoep worden ingesteld bij het Hof van Justitie van de Europese Unie3 in Luxemburg.

3.

Organisatie

De leiding van het CPVO berust bij de voorzitter. Hij wordt benoemd door de Raad van de Europese Unie4. Hij moet onder meer, in het kader van de bevoegdheden die hem zijn toegekend, alle maatregelen nemen om de begroting van het CPVO uit te voeren en ervoor zorgen dat het CPVO goed functioneert.

Het CPVO is georganiseerd in vier diensten: een technische eenheid, een administratieve en financiële eenheid, een audit-eenheid en een eenheid ondersteunende diensten.

4.

Inspraak EU-lidstaten

Het CPVO staat onder het gezag van de Raad van Bestuur die is samengesteld uit een vertegenwoordiger van elke lidstaat5, een vertegenwoordiger van de Europese Commissie6, en hun plaatsvervangers.

5.

Nederland (vertegenwoordiging)

Nederland wordt in het bestuur van het CPVO vertegenwoordigd door de Raad voor Plantenrassen.

6.

Meer informatie

  • Officiële informatiepagina CPVO
 

  • 1. 
    Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
     
  • 2. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 3. 
    Het in 1952 opgerichte Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.
     
  • 4. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.
     
  • 5. 
    Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
     
  • 6. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.