Jhr.Mr. B.J. Holvoet
Vlaamse bestuurder die zowel in de Franse tijd als onder Willem I1 belangrijke functies bekleedde. Was onder meer préfect en werd in 1815 lid van de Grondwetscommissie en daarna van de Raad van State2 en (tegelijk) van de Tweede Kamer. Willem benoemde hem in 1820 tot Gouverneur van Noord-Brabant, maar daar lag hij spoedig overhoop met de gedeputeerden en was zijn familie impopulair. Raakte toen overspannen. Hij werd weggepromoveerd naar West-Vlaanderen als opvolger van Van der Fosse3 die Gouverneur in Henegouwen werd. Was ook daar geen succes en kreeg uiteindelijk een zetel in de Eerste Kamer.
regeringsgezinden ten tijde van Willem I
functie(s) in de periode 1815-1830: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, lid Raad van State, Provinciaal Gouverneur
Inhoudsopgave
Benedictus Josephus
geboorteplaats en -datum
Dadizeele, 27 februari 1763
overlijdensplaats en -datum
Mechelen (provincie Antwerpen), 24 januari 1838 stroming(en)
regeringsgezind (ten tijde van Willem I)
-
-koninklijk commissaris, departementen van de Leie en van de Schelde, vanaf 8 april 1815
-
-lid Grondwetscommissie, van 22 april 1815 tot 13 juli 1815
-
-lid Raad van State, van 16 september 1815 tot 17 januari 1820
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 21 september 1815 tot 18 oktober 1819 (voor West-Vlaanderen)
-
-Gouverneur van Noord-Brabant, van 1 maart 1820 tot 1 december 1822 (benoemd bij K.B. van 10 februari 1820)
-
-Gouverneur van West-Vlaanderen, van 1 december 1822 tot 1 juni 1826 (benoemd bij K.B. van 23 november 1822)
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 17 oktober 1826 tot 18 oktober 1830
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
staatsraad in buitengewone dienst, Raad van State, van 6 juni 1826 tot 18 oktober 1830In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
als parlementariër-
-Behoorde in 1829 tot de 14 Zuid-Nederlanders die vóór het (verworpen) initiatiefwetsvoorstel-Barthélemy over de rechterlijke organisatie stemden
-
-Nadat hij als Gouverneur van Noord-Brabant overspannen was geworden, werd hij enige tijd opgenomen in een inrichting
-
-Zijn vader was notaris, burgemeester van Dadizele en schepen van Menen
predicaten/adellijke titels
-
-jonkheer, 5 juni 1823
Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, deel IX, 398
Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Uitgebreide biografieën van de huidige leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn beschikbaar via parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.
- 1.De 'Koning-Koopman'. Eerste Nederlandse koning na het herstel van de zelfstandigheid in 1814. Had ervaring als vorst opgedaan in Fulda. Regeerde als verlichte autoritaire vorst en zette zich in voor ontwikkeling van het economisch leven (kanalen!). Weigerde zich lange tijd neer te leggen bij de afscheiding van België van 1830 en veroorzaakte mede daardoor problemen met de staatsfinanciën. Die financiële politiek was de voornaamste bron van kritiek van de oppositie. Trad in 1840 teleurgesteld af na een beperkte Grondwetsherziening. Verloor de grote lijnen vaak uit het oog, doordat hij zich te veel bezighield met details. Beschouwde ministers als zijn dienaren en stelde in hen vaak weinig vertrouwen.
- 2.De Raad van State is een van de Hoge Colleges van Staat en heeft als voornaamste taak de regering en het parlement te adviseren over wetgeving en bestuur. Daarnaast is deze instantie de hoogste algemene bestuursrechter.
- 3.Zuid-Nederlandse edelman en belastingambtenaar, die onder Willem I directeur van de registratie en domeinen was en in 1817 burgemeester van Brussel werd. Was daarna vijf jaar lid van de Raad van State, en vervolgens Gouverneur van achtereenvolgens West-Vlaanderen, Henegouwen en Zuid-Brabant. Tijdens de Belgische opstand in 1830 verschool hij zich vanwege zijn koningsgezindheid bij de concièrge van het stadhuis van Brussel.