Verslag - Regels ter bevordering van de digitale weerbaarheid van bedrijven (Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven)

Dit verslag is onder nr. B toegevoegd aan wetsvoorstel 36270 - Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels ter bevordering van de digitale weerbaarheid van bedrijven (Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven); Verslag
Document­datum 23-04-2024
Publicatie­datum 23-04-2024
Nummer KST36270B
Kenmerk 36270, nr. B
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

36 270

Regels ter bevordering van de digitale weerbaarheid van bedrijven (Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven)

VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT1

Vastgesteld 17 april 2024

Het wetsvoorstel heeft in de commissie aanleiding gegeven tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.

Vragen en opmerkingen van de leden van de JA21-fractie

De fractieleden van JA21 vragen in hoeverre uitbreiding van bevoegdheden van de Minister voor Economische Zaken en Klimaat middels deze wet strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van de taak van het Digital Trust Center (DTC).

Zij vragen tevens hoe de regering de impact van de Wet bevordering digitale weerbaarheid op bedrijven beoogt te meten. Welke specifieke indicatoren en meetinstrumenten worden ingezet om de verbetering van de digitale weerbaarheid bij bedrijven te kwantificeren?

De leden van de JA21-fractie vragen voorts waarom er niet volstaan kan worden met het verstrekken van geanonimiseerde gegevens in plaats van het ontsluiten van persoonsgegeven bij het analyseren van dreigingen dan wel het adviseren tot het nemen van maatregelen.

De fractieleden van JA21 vragen, gelet op hun zorgen omtrent privacy en gegevensbescherming bij de implementatie van de Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven, of de regering kan uiteenzetten welke specifieke maatregelen zijn genomen om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen bij het verwerken en delen van informatie tussen de overheid en bedrijven. Hoe wordt verzekerd dat deze maatregelen in 1 Samenstelling:

Kemperman (BBB), Van Langen-Visbeek (BBB) (ondervoorzitter), Panman (BBB), Crone (GroenLinks-PvdA), Kluit (GroenLinks-PvdA) (voorzitter), Thijsssen (GroenLinks-PvdA), Van Gurp (GroenLinks-PvdA), Vos (GroenLinks-PvdA), Van Ballekom (VVD), Van den Berg (VVD), Petersen (VVD), Bovens (CDA), Prins (CDA), Aerdts (D66), Dittrich (D66), Van Strien (PVV), Visseren-Hamakers (PvdD), Baumgarten (JA21), Van Apeldoorn (SP), Holterhues (CU), Dessing (FVD), Schalk (SGP), Perin-Gopie (Volt), Van Rooijen (50PLUS), Van der Goot (OPNL).

kst-36270-B ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

lijn zijn met zowel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als nationale privacywetgeving?

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat ziet de nota naar aanleiding van het verslag graag binnen 4 weken met belangstelling tegemoet.

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat,

Kluit

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, Karthaus

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 270, B 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.