Anja Hazekamp opnieuw lijst­trekker voor Europese Parle­ments­ver­kie­zingen

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op maandag 25 maart 2024.

25 maart 2024

De Groningse biologe Anja Hazekamp, huidig Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, is verkozen tot lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen die op 6 juni plaatsvinden. De leden van de Partij voor de Dieren verkozen Hazekamp zondag tijdens het 38e ledencongres van de Partij voor de Dieren, gehouden in congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Hazekamp voert voor de derde keer de lijst aan voor de Partij voor de Dieren in Europa. De Partij voor de Dieren is sinds 2014 met één zetel vertegenwoordigd in het Europees Parlement. “De lichtgroene koers die Europa heeft ingezet staat deze verkiezingen op het spel. Maatregelen voor dier en planeet staan onder grote druk van de agro-lobby en boerenprotesten. Een groene aanjager in het Europees Parlement is harder nodig dan ooit,” aldus Hazekamp tijdens haar congrestoespraak.

Voorvechter voor dierenwelzijn

Anja Hazekamp is één van de twee vrouwelijke lijsttrekkers voor de aankomende Europese Parlementsverkiezingen. Op dit moment vervult zij in het Europees Parlement de rol van vicevoorzitter van de commissie voor Milieu, Voedselveiligheid & Volksgezondheid, en is ze lid van de parlementaire commissies voor visserij en landbouw.

“Zelfs met één zetel kan veel worden bereikt”

Hazekamp behaalde de afgelopen jaren aanzienlijke successen in de EU, waarbij ze heeft aangetoond dat zelfs met één zetel veel kan worden bereikt. Op initiatief van de PvdD organiseerde het Europees Parlement een parlementaire enquête naar misstanden bij diertransporten; daarop werd de wet diertransporten opengebroken met als doel een einde te maken aan dierenleed tijdens transporten. Ook nieuwe wetgeving voor bescherming van huisdieren, een kooienverbod in de veehouderij en strengere regels voor slachthuizen werden aangekondigd - evenals nieuwe Europese regels om te komen tot een dierwaardige veehouderij.

Een rapport van de Partij voor de Dieren om het Europese voedselsysteem te verduurzamen ‘van Boer tot Bord’, met minder dieren in de vee-industrie, meer plantaardig voedsel en een einde aan gevaarlijk landbouwgif behaalde een grote meerderheid in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren voerde in Brussel de strijd aan tegen PFAS en grootvervuilers als Tata Steel, Chemours en Chemelot en verzette zich tegen walvisjacht en overbevissing.

Uitstel

“Onder druk van commerciële belangen is een aantal van de aangekondigde milieu- en dierenwelzijnsmaatregelen op het laatste moment uitgesteld. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Europa doet wat nodig is om onze Aarde leefbaar te houden voor mens en dier,” zegt Hazekamp.

Kandidatenlijst

Tijdens het congres werd de gehele kandidatenlijst voor de aankomende Europese Parlementsverkiezingen vastgesteld. Op de tweede plaats staat voormalig Tweede Kamerlid Frank Wassenberg uit Maastricht, gevolgd door de Noord-Hollandse Mandy Ligthart op de derde plek, die sinds 2014 beleidsmedewerker is voor de Europese fractie. De Amersfoortse PvdD-wethouder Johnas van Lammeren staat op plek 4 en Statenlid van de provincie Noord-Brabant Ellen Putman sluit de top 5 af. De lijst bestaat verder uit bekende namen binnen de partij.

Een plan van wereldbelang

Ook het verkiezingsprogramma ‘Een plan van Wereldbelang’ werd door de leden vastgesteld. Met een grote meerderheid werd het verkiezingsprogramma aangenomen, inclusief verschillende amendementen die een dag eerder tijdens de amendementendag zijn besproken. Er werden tijdens het congres ook een aantal moties van leden behandeld.

Nieuw bestuur

Tijdens het vorige congres is een tijdelijk bestuur aangetreden nadat het vorige bestuur was opgestapt. Dit congres is een nieuw partijbestuur aangesteld, dat de komende periode de leiding zal nemen binnen de partij: Zwanny Naber, Paul van Gent, Guus Beckett, Andreas Ligtvoet, Bram van Liere, Meike de Boer en Miroya Reinders.

Daarnaast zijn Sandra Schoenmakers en Jan van Knippenberg benoemd voor de commissie van beroep.