Aan de vaste Kamercommissies - Verzoek om suggesties voor beleidsthema's V-100

1.

Kerngegevens

Officiële titel Aan de vaste Kamercommissies - Verzoek om suggesties voor beleidsthema's V-100
Document­datum 29-01-2024
Publicatie­datum 30-01-2024
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

I

fW G G Cl G K3 m G r Commissie Rijksuitgaven

DER STATEN-GENERAAL

Aan de vaste Kamercommissies

Plaats en datum:

Betreft:

Ons kenmerk:

Den Haag, 29 januari 2024

Verzoek om suggesties voor beleidsthema's V-100 2024Z01285/2024D02953

Geachte voorzitters,

Sinds 2017 is het in de Tweede Kamer traditie om enkele dagen na Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) een V-1001 te organiseren. Honderd mensen onderzoeken op uitnodiging van de commissie voor de Rijksuitgaven de jaarverslagen van enkele ministeries. Zij formuleren vragen bij de jaarverslagen vanuit hun eigen ervaring met een specifiek beleidsthema. Deze vragen worden vervolgens via de commissie voor de Rijksuitgaven voorgelegd aan de verantwoordelijke bewindspersonen.

De doelstellingen van de V-100 zijn:

meer vertrouwen in de politiek bij de deelnemers;

een inhoudelijke bijdrage aan de behandeling van de jaarverslagen;

meer aandacht voor de verantwoording. Een nevendoel van de V-100 is het stimuleren van burgerparticipatie in de democratie.

Ook voor 2024 heeft de commissie voor de Rijksuitgaven besloten het evenement te organiseren, en wel op maandag 27 mei. Dit jaar heeft de commissie gekozen voor ondernemers uit het mkb als doelgroep.

De commissie voor de Rijksuitgaven nodigt uw commissie uit een actieve bijdrage te leveren aan de V-100 in 2024. De commissie vraagt u twee mogelijke thema's aan te leveren, waarmee mkb'ers aan de slag kunnen. Geschikte beleidsthema's hebben zowel groot maatschappelijk belang als beleidsverantwoordelijkheid op rijksniveau (zodat hierover in de jaarverslagen verantwoording wordt afgelegd). U wordt verzocht thema's te kiezen die passen binnen het overkoepelende thema 'Omgaan met plotselinge schaarste en onzekerheden'.

1 https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/commissies/ru/v-100-verantwoordingsdag

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

  • T. 
    070-3182211

Ook het jaar 2023 was een roerig jaar met ingrijpende gebeurtenissen met een forse impact op de Rijksbegroting en de samenleving: een pandemie achter de rug, de voortdurende Russische oorlog tegen Oekraïne, toenemende wereldwijde onzekerheid en geopolitieke onrust en hoge inflatie. Tegen die achtergrond, in combinatie met een forse investeringsagenda en tekorten aan personeel en producten, heeft de overheid keuzes moeten maken en gereageerd met onder meer een energiepakket, een koopkrachtpakket, arbeidsmarktbeleid en beleid gericht op het versterken van leveringszekerheid en strategische autonomie. Tijdens de V-100 kunnen ondernemers uit het mkb de overheid een spiegel voorhouden en de jaarverslagen kritisch tegen het licht houden: hoe is de overheid omgegaan met plotselinge schaarste en onzekerheden? Wat heeft de overheid gedaan om de uitdagingen het hoofd te bieden, en hoe pakte dat beleid uit? Welke lessen vallen hieruit te leren? Naast het formuleren van vragen over de jaarverslagen zal hen worden gevraagd om zich uit te spreken over de leesbaarheid en informatiewaarde van de jaarverslagen.

Tot slot willen we u vragen of twee van uw commissieleden tijdens de V-100 (14:00-14:45 uur) in gesprek willen gaan met de deelnemers over het geselecteerde onderwerp.

Mede namens de voorbereidingsgroep hoop ik dat u bereid bent een bijdrage te leveren aan de V-100 in 2024 en zie ik uit naar uw voorstellen voor de beleidsthema's.

Hoogachtend,

de voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven,

J.C. Sneller

de griffier van de commissie voor de Rijksuitgaven,

  • M. 
    Schukkink

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

  • T. 
    070-3182211

 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.