Reactie op ledenreferendum Europese verkiezingen

Met dank overgenomen van DWARS, GroenLinkse Jongeren (DWARS) i, gepubliceerd op vrijdag 1 december 2023.

Tijd voor gezamenlijke Europese politiek - een reactie van het DWARS bestuur op het ledenreferendum van GroenLinks en de PvdA over de Europese verkiezingen.

DWARS is blij dat de partijbesturen een referendum hebben uitgeschreven over de Europese verkiezingen. Het is belangrijk dat de leden daarbij goed meegenomen worden. Een sociale en groene volkspartij heeft Europees natuurlijk ook draagvlak onder de leden nodig. Op dit moment hebben we gezamenlijk negen zetels en het wordt een grote klus om dat de komende campagne samen te gaan behouden.

Wel vinden wij het jammer dat er in het referendum niet gekozen is voor een vraag over een gezamenlijke Europese fractie. Als de leden de vraag van het referendum met ‘ja’ beantwoorden, zullen na de verkiezingen de GroenLinks-parlementariërs aansluiten bij de Groenen en de PvdA’ers bij de S&D. Elkaar alleen vasthouden in de verkiezingen, om vervolgens weer in aparte Europese families verder te gaan, maakt een vaak al moeilijk te begrijpen verkiezing voor de kiezer nog moeilijker. Ook maakt dit het makkelijker voor andere partijen om de samenwerking tussen GroenLinks-PvdA aan te vallen in de campagne. Verder kan dit voor teleurstelling zorgen bij kiezers die de Europese politiek minder goed volgen. Dit betreuren wij.

DWARS is ervan overtuigd dat de Groene Europese familie het dichtstbij GroenLinks-PvdA staat als het gaat om migratie, maatregelen tegen klimaatverandering, en de strijd tegen sociale ongelijkheid in heel Europa. De Europese Groenen zijn op deze onderwerpen nog idealistischer. DWARS roept daarom op tot een gezamenlijke lijst én een gezamenlijke fractie na de verkiezingen, om de problemen die spelen in heel Europa echt op te lossen. Wij roepen alle toekomstige fractieleden op zich aan te sluiten bij de Groene fractie, mochten de leden de vraag van het referendum met ‘ja’ beantwoorden, en roepen GroenLinks en de PvdA ook op om te onderzoeken hoe de komende jaren te komen tot een gezamenlijke fractie in het Europees Parlement.

Rick Timmermans, voorzitter DWARS: “DWARS is voorstander van meer linkse samenwerking, ook op Europees vlak. Maar die samenwerking moet wel op de juiste manier gebeuren en moet de problemen in Europa op de juiste manier kunnen aanpakken. Een gezamenlijke lijst zou ook moeten leiden tot een gezamenlijke fractie, wat ons betreft bij de Europese Groenen. Tot die tijd moeten GroenLinks-PvdA onderzoeken hoe er goed samen gewerkt kan worden in Europees verband voor een sterk verenigd links geluid.”