Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden - Wijziging van de begrotingsstaat van het Defensiematerieelbegrotingsfonds voor het jaar 2023 (wijziging samenhangende met Miljoenennota)

Dit verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 36435 K - Wijziging begroting Defensiematerieelbegrotingsfonds 2023 (wijziging samenhangende met Miljoenennota).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de begrotingsstaat van het Defensiematerieelbegrotingsfonds voor het jaar 2023 (wijziging samenhangende met Miljoenennota); Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden; Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden
Document­datum 29-09-2023
Publicatie­datum 29-09-2023
Nummer KST36435K3
Kenmerk 36435 K, nr. 3
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 435 K

Wijziging van de begrotingsstaat van het Defensiematerieelbegrotingsfonds voor het jaar 2023 (wijziging samenhangende met Miljoenennota)

Nr. 3

VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 9 oktober 2023

De vaste commissie voor Defensie, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 25 september 1202 voorgelegd aan de Minister van Defensie. Bij brief van 29 september 2023 zijn ze door de Minister van Defensie beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,

De Roon

De adjunct-griffier van de commissie,

Manten

kst-36435-K-3 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Vragen en antwoorden

Vraag 1

Wat zijn de oorzaken van de verschuivingen van de projecten in artikel 2 van het Defensiematerieelbegrotingsfonds (DMF)?

Antwoord

Deze verschuivingen worden met name veroorzaakt door de complexiteit van sommige materieelprojecten, en door meerbestellingen als gevolg van maatregelen uit de Defensienota 2022. Hierdoor kost de verwerving van dit materieel meer tijd. De verwachting is dat deze verplichtingen in 2024 tot realisatie komen; de verplichtingen worden daarom naar 2024 doorgeschoven. Naar verwachting heeft dit geen verdringingseffect op de verwerving van ander materieel en blijft er ondanks de verschuiving voldoende verwervingscapaciteit beschikbaar. Het Defensie Projecten Overzicht dat de Kamer op 19 september jl. heeft ontvangen (nr. 2023Z37694) bevat de meest recente planning van de lopende materieelprojecten met een budgetomvang van meer dan € 50 miljoen.

Vraag 2

In welk jaar zijn de uitgaven voorzien die bij de verschoven verplichtingen van 4,4 miljard euro horen in artikel 2 van het DMF?

Antwoord

De verschoven verplichtingen betreffen grotendeels de verplichtingen voor de projecten Vervanging Onderzeeboten, Vervanging Close-in Weapon System, ESSM block II en Softkill Torpedo Defensiesysteem, alsmede een aantal technische mutaties. De kasuitgaven die horen bij de verschoven verplichtingen vinden de komende tien jaar plaats. Uw Kamer wordt periodiek door middel van het Defensieprojectenoverzicht (DPO) en per project op basis van het Defensie Materieelproces (DMP) geïnformeerd over de voortgang van de afzonderlijke projecten. Het gaat hierbij om commercieel vertrouwelijke aspecten, waarover uw Kamer gelijktijdig vertrouwelijk wordt geïnformeerd. Uw Kamer wordt dan ook geïnformeerd over eventuele verschuivingen van de kasreeksen.

Vraag 3

Betekent de herfasering van IT-projecten (artikel 6 DMF) dat er vertragingen ontstaan bij deze projecten? Wat zijn de gevolgen hiervan?

Antwoord

Op artikel 6 van het DMF zijn herfaseringen verwerkt bij diverse IT-projecten, waarvan GrIT en ERP M&F SAP4/HANA (Roger) voorbeelden zijn. Met deze herfaseringen worden budgetten en verplichtingen, die dit jaar niet meer tot besteding of vastlegging komen, naar latere jaren doorgeschoven. Het gaat om meerdere afzonderlijke IT-projecten en investeringen. Op dit moment is de uitvoering en daarmee de uitrol van een deel van de projecten vertraagd ten opzichte van de vastgestelde planning. Op dit moment is niet te zeggen wat de impact van deze vertragingen op de feitelijke implementatie en/of oplevering van deze projecten zal zijn. Over de impact van deze vertraging en de voortgang van de afzonderlijke projecten wordt uw Kamer periodiek door middel van het Defensieprojectenoverzicht (DPO) en per project op basis van het Defensie Materieelproces (DMP) geïnformeerd. Over GrIT wordt uw Kamer geïnformeerd via de voortgangsrapportage, die afgelopen 28 september 2023 is verzonden.

Vraag 4

In welk jaar zijn de uitgaven voorzien die bij de verschoven verplichtingen van € 4,4 miljard in artikel 2 van het DMF horen?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 2.

Vraag 5

Wat is het effect van de verschoven verplichtingen in artikel 2 van het DMF op de verwerving van andere projecten? Is er voldoende verwer-vingscapaciteit beschikbaar of zullen andere projecten nu ook op een later tijdstip verworven kunnen worden?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 1.

Vraag 6

Betekent de herfasering van IT-projecten (artikel 6 DMF) dat er vertragingen zijn bij deze projecten? Wat zijn de gevolgen hiervan?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 3.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 435 K, nr. 3 3


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.