BIJ1 presenteert kandidatenlijst en verkiezingsprogramma

maandag 18 september 2023, 11:15

DEN HAAG (PDC i) - BIJ1 i neemt met lijsttrekker Edson Olf i deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij presenteerde zaterdag haar conceptkandidatenlijst en conceptverkiezingsprogramma, met als speerpunten "radicale gelijkwaardigheid, economische rechtvaardigheid en internationale solidariteit".

Olf volgt Sylvana Simons i op, die momenteel in de Tweede Kamer zit voor BIJ1 en eerder aankondigde niet terug te keren. Op nummer twee en drie op de kandidatenlijst staan Lisa McCray en Latifa Salmi. De drie kandidaten bovenaan de lijst hebben allen ervaring in de lokale politiek.

In het conceptverkiezingsprogramma stelt BIJ1 het kapitalistische systeem in twijfel door onder meer te pleiten voor nationalisering van de belangrijkste sectoren van de economie, zoals openbaar vervoer en zorg. De partij wil een "dekoloniale politiek" voeren en doet voorstellen om institutioneel racisme en discriminatie aan te pakken binnen overheidsinstanties, op de woningmarkt, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

De kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma worden definitief vastgesteld tijdens het tweedaags ledencongres op 30 september en 1 oktober.

Bron: BIJ1, NOS