Europa Vandaag: alle ogen gericht op de farmastrategie van de Commissie

woensdag 26 april 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Medicijnen

Hoe streng is het langverwachte 'farmapakket'?

Vandaag is het eindelijk zo ver: de Europese Commissie i presenteert het langverwachte 'farmapakket'. Tenminste, dat is de verwachting. Dit voorstel betreft een grote hervorming van de medicijnenmarkt; de markt die volgens de Commissie op dit moment niet naar behoren werkt. In de ogen van de Commissie moet de markt meer gelijkgetrokken geworden tussen de lidstaten, zodat het niet meer zo kan zijn dat patiënten in het ene land al behandeld worden met nieuwe medicijnen terwijl er in een andere lidstaat nog hard onderhandeld wordt met de farmaceuten. Eén van de hete hangijzers van het pakket is de inkorting van de tijd dat een bedrijf een nieuw medicijn exclusief kan aanbieden.

Zoals dat gaat bij grote voorstellen is er de afgelopen tijd flink gelobbyd in Brussel. Het voorstel is dan ook vele malen uitgesteld. In de ogen van de industrie zijn de regels te ingrijpend en wordt de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van de VS hierdoor verzwakt. Of deze lobby voor het afzwakken van de voorstellen geslaagd is, dat moet vandaag blijken. Tenzij het voorstel weer uitgesteld wordt...


 
Afbeelding van nepnieuws

EP-Commissie bespreekt gevaar uit China en Rusland

In Nederland mag het dan wel reces zijn, in Brussel werken de commissies van het Europees Parlement gestaag door. De Bijzondere Commissie buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de EU, met inbegrip van desinformatie, en ter versterking van de integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht in het Europees Parlement, beter bekend als INGE2 i, blikt vandaag vooruit op de Europese verkiezingen van 2024. De verwachting is dat buitenlandse inmenging in de verkiezingen voor het Europees Parlement steeds meer zal toenemen hoe dichter we bij verkiezingsdag komen. Ter voorbereiding hierop neemt de commissie vandaag verschillende voorstellen aan ter bescherming van deze kwaadwillende buitenlandse actoren. Wie zijn deze kwaadwillende actoren vraag je je dan af? Met name Rusland en China, stelt INGE2.


 
Photographer: Etienne Ansotte
Bron: © European Union, 2016

Christendemocraten op bezoek bij Michel

Voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i krijgt vandaag hoog bezoek uit de Europese Volkspartij i. Om 11 uur ontvangt hij de voorzitter van de EVP-fractie i Manfred Weber i. Nog geen twee uur later staat ook voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker i bij hem voor de deur. Waar ze het over gaan hebben is niet bekend, maar de vele topfuncties die in 2024 vrij komen in de EU zullen vast ter sprake komen. Zo komt onder meer de functie van Michel zelf vrij; misschien een functie waar Juncker of Weber interesse in zouden hebben?


En verder...

...houden Eurocommissaris Frans Timmermans i en Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop i een sociaaldemocratisch onderonsje. Het Kamerlid bezoekt de Eurocommissaris voor de Green Deal in Brussel.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

26 april

Europese Commissie

College van Commissarissen met aansluitend, naar verwachting, de presentatie van het 'farmapakket'

26 april, 9:00-12:30

Europees Parlement (ING2)

Goedkeuring voorstellen ter bescherming Europese verkiezingen

26 april, 11:00 en 13:00

Europese Raad (Charles Michel)

Charles Michel ontvangt Manfred Weber en Jean-Claude Juncker

26 april

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans ontvangt Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop