EP-Subcommissie Volksgezondheid (SANT)

Deze parlementaire subcommissie i houdt zich bezig met volksgezondheid, cosmetische en farmaceutische producten, de preventie van overdraagbare en niet-overdraagbare aandoeningen, gezondheidsaspecten van bioterrorisme, grensoverschrijdende bedreigingen voor de gezondheid, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) i. De subcommissie heeft geen wetgevende macht.

De subcommissie werd in 2023 opgericht in de nasleep van de COVID-19 pandemie. Het kan gezien worden als een stap richting de verwezenlijking van de Europese gezondheidsunie i, die ervoor moet zorgen dat de Europese Unie in de toekomst beter in staat is om te reageren op gezondheidscrises. Één van de taken van de commissie is het meewerken aan een nieuwe farmaceutische strategie voor de Europese Unie.

De subcommissie telt 30 leden en een aantal plaatsvervangende leden, waaronder de Nederlandse Anja Hazekamp i (PvdD). Het is een subcommissie van de Parlementaire Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) i.

1.

Werkzaamheden

De subcommissie stelt het Europees Parlement in staat om intensievere controle uit te oefenen op de activiteiten van onder meer het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) i. De subcommissie kan onder andere de procedure waarbij nieuwe vaccins worden goedgekeurd, controleren.

 

2.

Leden EP-commissie

Er zitten geen leden in deze commissie

3.

Meer informatie