Europa Vandaag: voorbereiding op de top en een Zweeds bezoek voor ministers van concurrentievermogen

maandag 6 februari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Raad Algemene Zaken
Bron: The Council of the European Union

Voorbereiding op de top, migratiebeleid op de schop

Vandaag komt de Raad Algemene Zaken bijeen in Brussel, dit zijn de ministers van Europese en buitenlandse zaken. Allereerst zal Zweden de prioriteiten van haar voorzitterschap presenteren, zoals deze maand in alle raadsformaties gebeurd.

Ook zullen de ministers vandaag voorbereidingen treffen voor de extra ingelaste top van komende donderdag en vrijdag. Deze - op initiatief van Nederland belegde - top zal in het teken staan van de migratieproblematiek in Europa.

Het zoeken naar gezamenlijke oplossingen is een urgente kwestie voor de leiders nu het aantal migranten dat Europa bereikt weer fors is gegroeid na de coronacrisis en de start van de oorlog in Oekraïne. De regeringsleiders en staatshoofden zullen het onder meer hebben over het terugsturen van afgewezen asielzoekers naar derde landen, het nakomen van de zogenoemde Dublin-afspraken i en het versterken van de buitengrenzen van de EU.

 

Stockholm, Zweden
Bron: © PDC

Zweedse zaakjes stinken niet

Ook de ministers van Concurrentievermogen komen deze week bijeen. Zij zijn deze keer echter niet in Brussel maar reizen af naar Zweden. Vandaag en morgen staan de interne markt en het industriebeleid centraal, woensdag komen de ministers verantwoordelijk voor onderzoek bijeen.

Vandaag zullen de ministers allereerst ontvangen worden door de Zweedse delegatie op een zakenbeurs op Scandinavian XPO, een grote conferentiehal net boven Stockholm. Hier zullen innovatieve Zweedse bedrijven die voorop lopen in de groene transitie worden gepresenteerd.


En verder...

...komt de EP-commissie LIBE vandaag bijeen. De Europarlementariërs in deze commissie zullen in gesprek gaan met Ylva Johansson en Didier Reynders over de handhaving van het EU-recht op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht.

...heeft Roberta Metsola, de voorzitter van het Europees Parlement, een afspraak met Paolo Gentiloni, de Eurocommissaris voor Economie.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

6 februari

Raad van ministers

Raad Algemene Zaken i

6 februari

Raad van ministers

Informele Raad Concurrentievermogen

6 februari

 

Europees Parlement

EP-commissie LIBE