GroenLinks en PvdA willen vóór 2025 einde van Nederland Belastingparadijs

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op dinsdag 13 december 2022, 2:11.

Een einde aan Nederland als belastingparadijs voor het jaar 2025. Dat is het doel van de initiatiefnota die GroenLinks partijleider Jesse Klaver en PvdA-Europarlementariër Paul Tang vandaag indienen.

Nederland is nog altijd een spil in het internationale netwerk van belastingontwijking. Dankzij tienduizenden brievenbusfirma’s stroomt geld van in totaal 5,5 keer de Nederlandse economie door ons land heen. Het overgrote deel hiervan heeft als doel belasting te ontwijken. Het is niet alleen oneerlijk voor mensen en bedrijven die wel gewoon belasting betalen, door Nederland lopen andere landen ook nog eens jaarlijks 22 miljard aan belastinginkomsten mis. Daar moet zo snel mogelijk korte metten mee gemaakt worden, volgens Klaver en Tang.

Jesse Klaver: “We weten al tientallen jaren dat er via brievenbusfirma’s en schimmige constructies belasting wordt ontweken door de allerrijkste mensen en bedrijven. En zo kan het dat de bakker meer winstbelasting betaalt dan Shell of Pfizer. En ons kabinet blijft deze constructies faciliteren. Bovendien mag de volgende economische crisis niet betaald worden door huishoudens en daarom moeten we zorgen dat bedrijven eerlijk belasting betalen.”

Paul Tang: “Denk niet dat het voldoende is om één vinger in de dijk te steken als sommige dijken compleet ontbreken. Om stromen van fout en zwart geld in te dammen, moet Nederland meer dijken bouwen en daartoe doen GL en PvdA 28 voorstellen. Met zo’n actieplan komt er een einde aan Nederland als belastingparadijs. Het mooie is dat een Nederlandse aanpak ook andere Europese belastingparadijzen kan overtuigen een omslag te maken.”

Vijf jaar geleden werd in de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale Constructies, geleid door PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer, blootgelegd hoe Nederland belastingontwijking faciliteert. Deze nota omvat 28 voorstellen om hier verandering in aan te brengen. Zo stellen Klaver en Tang voor om de belangrijkste sluiproutes voor belastingontwijking te sluiten, willen ze trustmaatschappijen verbieden en moeten belastingadviseurs zich registeren en een maatschappelijke eed afleggen. Ook mogen er geen geheime deals meer gesloten worden tussen bedrijven en de Belastingdienst. Klaver en Tang willen verder dat bedrijven transparant moeten zijn in hun jaarrekening over hoeveel belasting ze betalen.

GroenLinks en PvdA presenteerden de afgelopen twee jaar onder meer een gezamenlijke klimaatvisie, een oppositieakkoord, een alternatief koopkrachtpakket en een aantal initiatiefwetten. Dit gezamenlijke plan om belastingontwijking kan daaraan toegevoegd worden.

Lees hier de initiatiefnota

13 december 2022

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Europees Parlement legt tracken en micro-targeten voor politieke advertenties aan banden

Gerelateerde berichten

Europees Parlement legt tracken en micro-targeten voor politieke advertenties aan banden

2 december 2022

Europese media in kritieke staat: Commissie gaat mediavrijheid reanimeren

16 september 2022

Een toevalswinstbelasting als eerlijke antwoord op de energiecrisis

8 september 2022

Evenement: hoe om te gaan met seksueel kindermisbruikmateriaal online?

11 mei 2022

Kies een taal Nederlands English

Aanmelden nieuwsbrief

Volg mijn werk

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

De PvdA

Site navigatie

Zoeken

Search:

© 2022 Paul Tang

Privacy en Cookiebeleid

Go to Top

We gebruiken cookies om je taalinstellingen te onthouden en onze site tegen spam te beschermen.AkkoordWeigerenPrivacybeleid

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken