Europa Vandaag: Sophie in 't Veld presenteert spyware rapport

dinsdag 8 november 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Sophie in 't Veld
Bron: © European Union – Source: European Parliament

Spyware in de spotlight

Europarlementariër Sophie in 't Veld i (D66, Renew) presenteert vandaag in een persconferentie de voorlopige bevindingen van de tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus (PEGA) i over het gebruik van Pegasus en soortgelijke spionagesoftware voor bewakingsdoeleinden in Europese lidstaten.

De onderzoekscommissie wordt geleid door Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA), Sophie in 't Veld is rapporteur van de commissie. De commissie gaat na in hoeverre Europese regels over privacy en het beschermen van persoonsgegevens door het gebruik van Pegasus en soortgelijke spyware zijn geschonden.

De software zou gebruikt zijn in onder andere Hongarije, Polen en Griekenland, waarmee oppositiepolitici, journalisten, activisten en advocaten zouden zijn bespioneerd. Met dit tussentijdse rapport hoopt In 't Veld het probleem beter onder de aandacht te brengen van beleidsmakers én burgers.

Europa-Nu.nl sprak afgelopen week zowel Jeroen Lenaers als Sophie in 't Veld over de bevindingen én aanbevelingen van de commissie.


 
ECOFIN-vergadering in Europagebouw
Bron: The Council of the European Union

Banken, belastingen, broeikasgassen

De ministers van Economische Zaken komen vandaag weer bijeen in Brussel en hebben een volle agenda. Zo bespreken zij onder andere de uitvoering van de Basel III i-regels voor de bankensector en buigt de Raad zich over de zogenoemde Eurovignetrichtlijn.

Deze richtlijn betreft belastingen op zware vracht­voertuigen voor het gebruik van wegen­infrastructuur, om zo de uitstoot van broeikas­gassen en andere milieu­effecten, files en de financiering van wegen­infrastructuur aan te pakken.

De economische en financiële gevolgen van Ruslands agressie tegen Oekraïne zijn sinds het begin van de oorlog een vast agendapunt geworden bij de ECOFIN-raad. Mogelijk geven de ministers politieke richting aan de uitvoering van de reguliere financiële bijstand aan Oekraïne.


En verder...

Is het vandaag de laatste dag dat Ursula von der Leyen i aanwezig is bij de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh voordat zij weer naar Brussel vertrekt.

Geven maar liefst twee Eurocommissarissen een speech op een Nederlandse universiteit. Zo geeft Margrethe Vestager i, Eurocommissaris voor Mededinging, de Jean Monnet-lezing aan Maastricht University. Ook spreekt Eurocommissaris Mariya Gabriel i voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd ter gelegenheid van de Dies Natalis 2022 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 november 2022

Europees Parlement

Sophie in 't Veld presenteert tussenrapport tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus i

8 november 2022

Raad Economische en Financiële Zaken (ECOFIN)

Hervormingen bankensector, belastingen op vrachtwagens, Oorlog in Oekraïne, herstelfonds i

8 november 2022

Verenigde Naties

Ursula von der Leyen aanwezig bij COP27 in Sharm-el-Sheikh i

8 november 2022

Europese Commissie

Mariya Gabriel geeft (opgenomen) speech aan Erasmus Universiteit Rotterdam i

8 november 2022

Europese Commissie

Margrethe Vestager geeft Jean Monnet Lezing aan Maastricht University i