Verordening 2022/2040 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 805/2004 wat betreft het gebruik van de regelgevingsprocedure met toetsing teneinde die verordening aan te passen aan artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 25 oktober 2022 gepubliceerd en is op 26 oktober 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2022/2040 van het Europees Parlement en de Raad van 19 oktober 2022 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 805/2004 wat betreft het gebruik van de regelgevingsprocedure met toetsing teneinde die verordening aan te passen aan artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2022/2040 of the European Parliament and of the Council of 19 October 2022 amending Regulation (EC) No 805/2004 as regards the use of the regulatory procedure with scrutiny in order to adapt it to Article 290 of the Treaty on the Functioning of the European Union
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2022/2040
Origineel voorstel COM(2016)798 NLEN
Celex-nummer i 32022R2040

3.

Key dates

Document 19-10-2022; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 25-10-2022; PB L 275 p. 30-32
Ondertekening 19-10-2022
Inwerkingtreding 26-10-2022; in werking datum publicatie +1 zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

25.10.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 275/30

 

VERORDENING (EU) 2022/2040 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 19 oktober 2022

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 805/2004 wat betreft het gebruik van de regelgevingsprocedure met toetsing teneinde die verordening aan te passen aan artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 81, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag van Lissabon heeft het juridisch kader voor de door de wetgever aan de Commissie toegekende bevoegdheden ingrijpend gewijzigd en een onderscheid ingevoerd tussen de aan de Commissie overgedragen bevoegdheden om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen tot aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van een wetgevingshandeling (gedelegeerde handelingen), en de aan de Commissie toegekende bevoegdheden om handelingen vast te stellen teneinde eenvormige voorwaarden voor de uitvoering van juridisch bindende handelingen van de Unie te waarborgen (uitvoeringshandelingen).

 

(2)

Wetgevingshandelingen die vóór de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon zijn vastgesteld, kennen de Commissie bevoegdheden toe om maatregelen te nemen volgens de bij artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG van de Raad (2) ingevoerde regelgevingsprocedure met toetsing.

 

(3)

Eerdere voorstellen om wetgeving betreffende de regelgevingsprocedure met toetsing aan te passen aan het bij het Verdrag van Lissabon ingevoerde juridisch kader werden ingetrokken (3) wegens de stilstand in de interinstitutionele onderhandelingen.

 

(4)

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie bereikten vervolgens overeenstemming over een nieuw kader voor gedelegeerde handelingen in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven (4), en onderkenden dat alle bestaande wetgeving moest worden aangepast aan het bij het Verdrag van Lissabon ingevoerde juridisch kader. Met name waren zij het erover eens dat alle basishandelingen die nog voorzien in de regelgevingsprocedure met toetsing, met hoge prioriteit en spoed moesten worden aangepast. De Commissie verbond zich ertoe om uiterlijk eind 2016 een voorstel voor die aanpassing op te stellen.

 

(5)

De bevoegdheid van de Commissie om de standaardformulieren in de bijlagen bij Verordening (EG) nr. 805/2004 van het Europees Parlement en de Raad (5) te wijzigen, voorziet in het gebruik van de regelgevingsprocedure met toetsing. Aangezien die machtiging voldoet aan de criteria van artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), moet zij aan die bepaling worden aangepast.

 

(6)

Teneinde Verordening (EG) nr. 805/2004 te actualiseren, moet aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om overeenkomstig artikel 290 van het VWEU handelingen vast te stellen opdat de Commissie de bijlagen bij die verordening kan wijzigen om de daarin opgenomen standaardformulieren te actualiseren. Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven. Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen ontvangen het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.