De SP is vijftig jaar!

Met dank overgenomen van L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 22 oktober 2022, column.

Gefeliciteerd! Vandaag bestaat de SP precies vijftig jaar. Dat betekent dat we al vijftig jaar actief zijn voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Bekijk hier hoe dat eruit ziet.

We vierden onze verjaardag deze zomer al met duizenden SP'ers in Arnhem op onze feestelijke SP Familiedag. Maar vandaag, op de dag van onze oprichting, stonden we op een bijzondere manier stil bij onze verjaardag.

Ons voormalig Kamerlid Ronald van Raak presenteerde het concept van ons geactualiseerde beginselprogramma ‘Heel de mens’. Een optimistisch en hoopvol verhaal voor een tijd die gaat komen na het neoliberalisme. Onze tijd. Een tijd waarin de mens boven de markt gaat. Een tijd waarin de economie niet slechts voor de enkeling werkt, maar voor ons allemaal. Een tijd waarin we de zeggenschap terugpakken over dat wat van ons allemaal is.

Het kapitalisme brengt ons van crisis naar crisis. Kortetermijnwinst voor enkelen gaat boven het welzijn van alle mensen, dieren en onze aarde en vergroot de tweedeling. De moraal van het kapitaal heeft ook de gemeenschapszin en het vertrouwen van mensen in elkaar aangetast.

Maar een andere wereld is mogelijk. De economie moet ten dienste staan van mensen in plaats van andersom. Een drastische democratisering van de samenleving geeft ons zeggenschap over de toekomst. De toenemende tweedeling kan aangepakt worden met andere politieke keuzes. In plaats van ieder voor zich, organiseren we solidariteit.

De komende tijd kunnen alle leden van de SP hun mening geven over het geactualiseerde beginselprogramma en gaan we met elkaar het gesprek aan. Volgend jaar stellen we dan samen een definitieve versie vast.

Ben jij al lid van de SP? Met hoe meer we zijn, hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Daarom hoop ik dat je lid wilt worden. Dat kan al voor vijf euro per kwartaal en als je nu lid wordt is het eerste kwartaal gratis.

Word lid