Europa Vandaag: twee keer Raden en Van Rij is erbij

donderdag 13 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Viktor Orban
Bron: European People's Party

EOM en de klok tikt voor Hongarije

De ministers van Justitie hebben een vol programma in Luxemburg. Ze bespreken de justitiële opleiding, milieucriminaliteit, grondrechten en hebben het in het kader van straffeloosheid in Oekraïne over het onderzoeken en vervolgen van internationale misdrijven.

Ook evalueren ze de werkzaamheden van het Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat in 2021 begon met zijn activiteiten. De timing kon niet beter, nadat het EOM gisteren samen met de FIOD grootschalig onderzoek deed in Nederland "bij een derde partij".

Ten slotte willen de ministers naar verluidt knopen doorhakken over het opschorten van EU-subsidies aan Hongarije. Hier dreigde de Europese Commissie i mee, omdat Hongarije te weinig doet om corruptieproblemen aan te pakken. Voorlopig heeft Hongarije tot november om maatregelen te nemen.


 
Stekker met Europese vlag op de achtergrond
Bron: The Council of the European Union

Hard werken, geen energie te verspillen

Vandaag gaan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een informele Raad in Praag in conclaaf over de arbeidsmarkt en energiearmoede.

Allereerst komt de integratie van Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt ter sprake. De mate waarin lidstaten vluchtelingen in aanmerking laten komen voor sociale beschermingsstelsels is niet uniform, hier gaan de ministers zich over buigen.

Daarna wordt er tijd gewijd aan een debat over de sociale gevolgen van de energiecrisis in Europa. De ministers zullen elkaars huiswerk controleren en vergelijken, om vervolgens te beoordelen of er lacunes te zien zijn in de bestaande mechanismen en instrumenten om de meest getroffen huishoudens te ondersteunen.


 
Mr. M.L.A. (Marnix) van Rij [Bron: Rijksoverheid.nl]
Bron: Rijksoverheid.nl

Van Rij is erbij

Staatssecretaris Marnix van Rij i van Financiën i vertegenwoordigt Nederland bij een dialoogsessie met de Europese Commissie over belastingontwijking, waar winstbelasting ongetwijfeld ter sprake komt. Aansluitend heeft hij een gedachtewisseling met de commissie belastingvraagstukken van het Europees Parlement.

Afgelopen zomer constateerde Van Rij nog dat de Nederlandse aanpak op het gebied van belastingontwijking zijn vruchten afwierp. Voor het eerst in jaren hoefde de Commissie geen aanbevelingen voor Nederland te doen op dit terrein.

Het Europees Parlement i, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn voor het invoeren van een minimumwinstbelasting van 15 procent voor grote bedrijven. Op die manier zouden multinationals eerlijk hun lasten dragen. Echter, ook hier speelt Hongarije het "vervelende jongetje in de klas", door een Europese richtlijn te blokkeren.


En verder...

Presenteert de Europese Rekenkamer een jaarverslag over de Europese begroting.

Is eurocommissaris Frans Timmermans i aanwezig bij de European Energy Efficiency Day en woont hij een conferentie over energietransitie bij.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 oktober

Raad van de EU (Justitie en Binnenlandse Zaken)

Raad van de ministers van Justitie

13 oktober

Raad van de EU (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Informele Raad van de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

13 oktober

Europese Commissie

In dialoog met Marnix van Rij over belastingontwijking

13 oktober

Europese Rekenkamer

Jaarverslag Europese begroting

13 oktober

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans woont conferentie over energietransitie bij