Fractie-update: september

Met dank overgenomen van Volt Nederland (Volt) i, gepubliceerd op donderdag 29 september 2022.

Energiearmoede, slecht geregelde asielopvang, de klimaatcrisis en de stikstofcrisis: we bespraken de afgelopen maand veel belangrijke en dringende zaken in de Tweede Kamer. Daarnaast presenteerde het kabinet haar plannen om de koopkracht van mensen te verbeteren; het is veelbetekenend dat de ideeën hiervoor vanuit de oppositie (waaronder Volt) en Europa kwamen. Hieronder delen we enkele belangrijke momenten en gebeurtenissen van deze maand die je niet gemist wilt hebben:

Luister hier de toespraak van Laurens Dassen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen terug.

(Of lees hem hier!)

De Tweede Kamer over onze initiatiefnota

Samen met Pieter Omtzigt dienden we eerder dit jaar onze initiatiefnota in waarin we maatregelen voorstellen om de bestuurlijke integriteit te verbeteren en te beschermen. Afgelopen maand verdedigden we deze nota in de kamer, waar bleek dat veel partijen positief staan tegenover onze voorstellen. Naar verwachting zal over enkele weken ook het tweede deel van het debat plaatsvinden, waar moties ingediend kunnen worden en we ook onze nota in stemming kunnen brengen.

Lees ook het opiniestuk dat we eerder deze maand publiceerden in het Algemeen Dagblad.

Marieke Koekkoek bij Pakhuis de Zwijger over digitale burgerrechten

Marieke Koekkoek was te gast bij Pakhuis de Zwijger om het te hebben over digitale burgerrechten. Overheidsinstanties maken namelijk steeds meer gebruik van de digitale mogelijkheden om in contact te staan met mensen, maar toezicht over de veiligheid van bijvoorbeeld persoonsgegevens is er nog nauwelijks. Marieke vertelde hierover:

“Digitale burgerrechten zijn reguliere burgerrechten, maar dan in de digitale context. Ze verdienen ook dezelfde aandacht. Voordat een overheid verder gaat met de digitalisering, moeten die overheid ervoor zorgen de basis op orde te hebben. Denk bijvoorbeeld aan goed toezicht door onder andere de Autoriteit Persoonsgegevens.”

Meer weten? De gehele paneldiscussie is hier terug te zien!

Drie aangenomen moties

We konden deze maand verschillende politieke resultaten boeken die bijdragen aan de bestaanszekerheid van nu, maar ook van de toekomst.

Zo werd onze motie aangenomen om een juridische grondslag te creëren voor de meevallersheffing. Dit betekent dat het mogelijk wordt om bedrijven die woekerwinsten hebben behaald dankzij een crisis, extra te belasten. We zien dat veel energiebedrijven momenteel extra winst maken door de hoge gasprijzen, en dus profiteren van de crisis. Wij vinden dat zij deze winsten eerlijk moeten teruggeven aan de mensen die het financieel niet meer redden. Ook de Europese Unie is voor een Europese meevallersheffing, ook bekend als de ‘windfall tax’.

We vertelden meer over de meevallersheffing op Radio 1: luister het hier terug!

We horen steeds vaker verhalen van kinderen die zonder ontbijt of lunch naar school gaan. We zijn dan ook blij dat de Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen instemde met ons voorstel om 100 miljoen euro vrij te maken voor gratis schoollunches. Een belangrijke eerste stap om schoollunches voor alle kinderen gratis te maken. Laurens Dassen zei er het volgende over:

“In veel klaslokalen zitten kinderen die honger hebben. Geen kind mag in Nederland flauwvallen van de honger. Volt hoopt met deze honderd miljoen euro een belangrijke eerste stap te zetten richting gezonde schoolmaaltijden voor alle kinderen. Op een lege maag groeit niemand. Gelijke kansen beginnen op school.”

De oorlog in Oekraïne legt pijnlijk bloot hoe afhankelijk Europa is van Russisch gas. Maar er zijn ook kansen: we moeten nu inzetten op een onafhankelijk Europa met een duurzame energiemix. Daarvoor hebben we vakmensen nodig! Mensen die zonnepanelen kunnen installeren en huizen isoleren, zijn degenen die de toekomst maken. Wij hebben daarom gevraagd het STAP-budget gericht in te zetten voor maatschappelijk cruciale sectoren, zoals techniek en ICT. Onze motie hierover is aangenomen.

Laurens Dassen vertelde daar vandaag nog over bij BNR.

En lees ook ons opiniestuk in het Financieel Dagblad waarin we pleiten voor gratis techniekopleidingen!

.wm-blog-banner { height: 70vh !important; }