Zorg voor waardevol werk

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 29 september 2022.

Zet talenten van mensen zoveel mogelijk in op plekken die waardevol zijn voor onze samenleving. Zorg voor minder flexibel werk, hogere lonen, meer zeggenschap, minder administratieve druk en geen versnipperde roosters. Dat zegt Senna Maatoug vandaag in het debat over krapte op de arbeidsmarkt.

Senna Maatoug @SennaMaatoug

Tweede Kamerlid

De arbeidsmarkt is aan grondig onderhoud toe, stelt GroenLinks. De arbeidsmarkt functioneert niet en te lang is er niets gedaan. Al jaren hebben we het over de arbeidsmarkt. De stapel rapporten rijkt van hier tot aan het plafond. Er zijn grote structurele problemen. Krapte is daar een uiting van, maar leidt af van de oorzaak.

De personeelstekorten zijn een uiting van het achterstallig onderhoud. Het probleem is niet dat er niet genoeg mensen zijn, maar dat de banen kwalitatief slecht zijn en dat mensen niet op de juiste plek zitten.

“De arbeidsmarkt is verslaafd geraakt aan slecht werk. Het mag niet zo zijn dat je fulltime werkt en niet rond kan komen, onveilig werk doet of een leven lang in onzekerheid zit omdat je werkgever de kosten wil drukken. Natuurlijk zijn er vacatures als de lonen zo laag zijn en de arbeidsomstandigheden zo slecht”, aldus Maatoug.

Lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden veroorzaken de hoge hoeveelheid onvervulde vacatures. Het probleem is niet dat er niet genoeg mensen zijn, maar dat de banen slecht zijn en dat mensen niet op de juiste plek zitten.

Volgens GroenLinks is het dringend tijd dat we nadenken over de vraag hoe we onze talenten goed inzetten. Daarbij kiest GroenLinks voor werkplekken waar talent kan bijdragen aan de samenleving, zoals voldoende mensen om de energietransitie waar te maken, voor voldoende handen aan het bed en in de klas.

Om daar te komen is in de eerste plaats veel meer inzet nodig voor goed en aantrekkelijk werk. Tegelijk moeten we het mensen mogelijk maken om de overstap te maken.

Voorstellen van GroenLinks om mensen ondersteunen bij omscholing en zij-instroom aantrekkelijker te maken:

  • Verdubbel het STAP-budget voor krapteberoepen.
  • Betaal de salarissen van zij-instromers door.
  • Geef meer ruimte voor een opleiding tijdens de uitkering, door omscholing mogelijk te maken en de sollicitatieplicht uit te zetten, en maak bijverdienen makkelijker.

Bekijk ook

Nieuws ・ Eu

Europarlement akkoord met fonds voor eerlijke klimaattransitie

Het Europees Parlement stemt in met het Just Transition Fund, een fonds van 17,5 miljard euro om te zorgen voor een eerlijke klimaattransitie in regio's die...

18 mei 2021

Lees meer

Nieuws ・ Eu

Europarlement stemt in met herziening fonds om banenverlies op te vangen

Het Europees Parlement stemt in met nieuwe voorwaarden voor een Europees fonds dat werknemers financiële ondersteuning biedt wanneer een groot bedrijf de deuren...

27 apr 2021

Lees meer

Nieuws ・ Werkgelegenheid

Het is tijd voor een nieuw Werkloket

Terwijl werkgevers wanhopig zoeken naar personeel, zitten honderdduizenden mensen werkloos thuis of gevangen in een uitzichtloze flexbaan. Dat moet anders....

09 okt 2019

Lees meer

Nieuws ・ Werkgelegenheid

Reactie GroenLinks op kabinetsplannen zzp'ers

De kabinetsreactie op het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) zzp laat zien dat de coalitiepartijen elkaar minder gunnen en ze ondanks de vele maanden...

03 okt 2015

Lees meer