Volt stemt vol overtuiging in met de vernieuwde transgenderwet

Met dank overgenomen van Volt Nederland (Volt) i, gepubliceerd op dinsdag 27 september 2022.

Mannen die zonder pardon vrouwenkleedkamers en -toiletten binnendringen en vrouwen zouden lastigvallen. Jongeren die zonder begeleiding medische interventies zouden kunnen ondergaan. Mensen die voor de lol hun geslachtsregistratie zouden wijzigen. Zomaar een greep uit de spookbeelden die de tegenstanders van de zogenoemde transgenderwet in de wereld hebben neergezet. Beelden die alleen niets te maken hebben met de feitelijke inhoud van de wijziging. Wat de wetswijziging wél doet, is voorzien in een grote behoefte onder transgender personen. Volt zal met overtuiging instemmen met de voorgenomen wetswijziging.

De afgelopen maanden heeft ideologisch extremisme het debat over de transgenderwet van de feitelijke inhoud ontdaan. We weten uit onderzoek in andere Europese landen dat de wetswijziging niet leidt tot meer geweld tegen vrouwen. De wetswijziging niets te maken met medische interventies, en fraude, als gevolg van een wijziging in de geslachtsregistratie, komt niet tot nauwelijks voor. Het debat is gevoed met angst, met als gevolg dat zowel de maatschappelijke positie en veiligheid van trans personen onnodig beschadigd worden. Bovendien beschadigen de groepen die tégen de wetswijziging zijn juist de groep die zij zeggen te willen beschermen: vrouwen. Zij boezemen vrouwen ongegronde angst in.

Wat doet de wet wel?

De voorgenomen wetswijziging zorgt er allereerst voor dat de zogenaamde deskundigenverklaring geschrapt wordt als verplichting wanneer iemand diens geslachtsregistratie wenst te wijzigen. Met deze wetswijziging sluit Nederland zich aan bij een groep van negen andere Europese landen die de deskundigenverklaring al eerder schrapten. Deskundigen geven zelf aan dat het schrappen van deze verklaring ‘winst’ is: zij kunnen iemands genderidentiteit, en of die vaststaand is, niet vaststellen. Ook geeft Nederland met het schrappen van de deskundigenverklaring uiting aan Artikel 8 van het EVRM: het recht om over je eigen genderidentiteit te bepalen.

Daarnaast voorziet de wet in de mogelijkheid voor kinderen onder de zestien jaar om hun geslachtsregistratie - met tussenkomst van de rechter - aan te passen. Dat is nu niet mogelijk. De wetswijziging voorziet daarmee in de behoefte van veel transgender jongeren die al (ruim) vóór hun zestiende uiting geven aan hun genderidentiteit (die anders is dan het geboortegeslacht). Het bevestigen van hun genderidentiteit in de geslachtsregistratie heeft een enorm positief effect op het mentale welzijn van jongeren en voorkomt onnodig extra leed.

Volt is van mening dat de wetswijziging voorziet in een enorme behoefte onder transgender personen. We zijn ervan overtuigd dat de rechten van cisgender vrouwen niet te lijden hebben onder deze wetswijziging. En we geloven dat waarlijk feminisme niet kan bestaan zonder de inclusie van trans vrouwen. Vanuit die overtuigingen zal Volt vóór de wetswijziging stemmen.

.wm-blog-banner { height: 70vh !important; }