Kabinet neemt 1/3 deel van de extra AOW-verhoging meteen weer af

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op maandag 19 september 2022.

Het kabinet neemt 1/3 deel van de extra AOW-verhoging meteen weer af door afschaffing van de duurtetoeslag ioaow. Dat constateert 50PLUS-Eerste Kamerlid Martin van Rooijen na lezing van de stukken bij de Miljoenennota.

Volgens Van Rooijen schermt het kabinet in de miljoenennota met geflatteerde koopkrachtcijfers voor de gepensioneerden. Het kabinet verhoogt de AOW volgend jaar weliswaar met 10%, maar dat is inclusief de halfjaarlijkse gewone indexatie van nu 2%. De extra indexatie is dus ongeveer 8%. Tegelijkertijd neemt het kabinet met een andere hand een deel van die extra verhoging weer terug. Het kabinet verlaagt namelijk de ‘duurtetoeslag’ op de AOW van 26 euro naar 5 euro per maand en schaft deze in 2025 zelfs helemaal af. Het neemt zo ongeveer 2,5% terug van de extra verhoging, bijna 1/3 deel. Met de afschaffing van de duurtetoeslag riskeert volgens de 50PLUS- Senator het kabinet een conflict met een meerderheid in de Eerste Kamer. In juli nog nam de Senaat de motie-Van Rooijen aan, waarin staat dat de koppeling van de AOW aan het minimumloon niet gefinancierd mag worden met afschaffing van de inkomensondersteuning AOW (de IOAOW).

Het kabinet verwacht voor volgend jaar mooie koopkrachtstijgingen voor grote groepen burgers, omdat de inflatie dan weer afneemt en vanwege het pakket maatregelen, dat het heeft genomen. Een deel van de lastenverlichtingen is echter tijdelijk en geldt alleen voor een beperkte groep, zoals de energietoeslag van 1300 euro. De afschaffing van de duurtetoeslag IOAOW is daarentegen een permanente lastenverzwaring.

De aanvullende pensioenen zullen in 2023 na 14 jaar stilstand mogelijk met enkele procenten stijgen. Bij een inflatie van 13,6% in augustus leidt dit dan nog steeds tot een verdergaande afkalving van de koopkracht van gepensioneerden. De aangekondigde extra belastingverlaging voor werkenden kost volgens Van Rooijen de schatkist bijna 3 miljard euro per jaar. De arbeidskorting wordt verhoogd tot boven de 5000 euro. De afschaffing van de IOAOW (1,1 mrd) en het terug draaien van de voorgenomen verhoging van de ouderenkorting (0,7 mrd) leveren de schatkist structureel 1,8 miljard euro op. Zo betalen de ouderen 60% van de belastingverlaging voor de werkenden; zelf krijgen ze geen belastingverlaging, aldus de 50PLUS-voorman.

© 20 sepember 2022