Manifest 'Menswaardige zorg voor elke burger'

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 14 september 2022.

50PLUS-Senator Martine Baay-Timmerman (op de foto derde van links) was dinsdag 13 september aanwezig bij de overhandiging van het door Rina Arendse aangeboden manifest 'Menswaardige zorg voor elke burger'. Arendse (59) heeft al vier jaar lang een beperking. Toch moet zij vaak een herbeoordeling ondergaan.

Hoewel de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in Nederland relatief hoog zijn, werkt dat systeem voor burgers die een levenslang complexe zorg nodig hebben, als een blokkade.

In haar strijd om aanspraak op zorg te kunnen blijven maken raakt Arendse aan de grens van wat zij menswaardig en leefbaar noemt: ze is een mens met een naam, maar steeds vaker voelt ze zich gereduceerd tot een nummer.

50PLUS onderschrijft het belang van menswaardige zorg en tekende dan ook mee aan de petitie.

Tot de groep personen die het manifest ‘Menswaardige zorg voor elke burger’ samenstelde behoorde Martine Baay, voor 50PLUS lid van de Eerste Kamer. Behalve Bart Smals (VVD en voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.) en Martine Baay waren lid van de commissie F. Sahla (D66), P. van Houwelingen (FVD), J.A.M.J. van den Berg (CDA), E.M. van Esch (PvdD), N.J.F. Pouw-Verweij (JA21), M. Mohandis (PvdA), C.G. van der Staaij (SGP), H. Bevers (VVD), C.A.M. van der Plas (BBB), W. Paulusma (D66), en M.J. Verkerk (ChristenUnie).

© 13 september 2022