Caroline van der Plas pakt werkzaamheden weer op na bedreigingen

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op donderdag 4 augustus 2022.

De veiligheidsmaatregelen in en rond de woning van onze fractievoorzitter Caroline van der Plas, zijn deze week afgerond en ook zijn maatregelen getroffen rondom haar persoonlijke beveiliging. Over de aard van de maatregelen kan en mag zij niks zeggen, maar ze zijn zodanig geoptimaliseerd dat Caroline haar werkzaamheden buiten de deur weer gaat oppakken. Dit betekent dat Caroline weer werkbezoeken gaat doen en indien zij wordt gevraagd, ook weer optredens in talkshows of andere media. Alleen de grotere publieke optredens, zoals openingen van evenementen, of evenementen waarbij grote groepen mensen zijn, zijn afgezegd of worden geen afspraken meer voor gemaakt voorlopig.

Statement Caroline:

“Ik heb gesprekken gehad met NCTV, beveiliging Tweede Kamer en politie. Dit heeft geleid tot het nemen van extra veiligheidsmaatregelen voor mij persoonlijk en in mijn omgeving. Alle betrokken diensten hebben zeer adequaat gehandeld en daar wil ik ze voor bedanken. De bedreigingen worden onderzocht en tot nu toe is er één doodsbedreiging zodanig serieus bevonden dat het OM hiervan mijn aangifte heeft opgenomen en dit verder gaat onderzoeken. Andere bedreigingen worden verzameld en ook onderzocht en/of afgehandeld.

De afgelopen week heb ik via mail, app en andere kanalen honderden steunbetuigingen gekregen. Deze hebben mij heel goed gedaan en ik wil iedereen, daarvoor bedanken. Mensen denken vaak dat een steunbetuiging in welke vorm dan ook, geen verschil maakt, maar dat maakt het zeer zeker wel. Op een moment dat je gaat twijfelen aan de goedheid in mensen, zijn juist zulke steunbetuigingen heel waardevol.” Sommige mensen hebben helaas getwijfeld aan de echtheid van de bedreigingen en dit in de media of via sociale media geuit. Dat vind ik, op zijn zachtst gezegd, heel jammer. Het feit dat mensen serieus denken dat ik zoiets ernstigs als een doodsbedreiging gebruik voor eigen gewin, kan ik niet bevatten. Dat er mensen zijn die écht denken dat ik mijn familie doelbewust in angst zou brengen, voor mijn eigen PR, heeft mij erg geraakt. Dat mensen denken dat ik echt zo kwaadaardig zou zijn… Dat begrijp ik echt niet. Mijn familie is mijn alles en hun welzijn staat bij mij altijd bovenaan. Altijd zo geweest ook.

Ook hebben mensen zomaar aangenomen dat ik geen aangifte heb gedaan. Ook dat klopt niet. Ik snap werkelijk niet hoe mensen zo kunnen oordelen, zonder enige kennis. Maar gelukkig betreft het een minderheid die dit zo heeft gezegd. Dat is dan weer hoopvol.

Verder wil ik iedereen oproepen om te stoppen met mensen bedreigen. Doodsbedreigingen of bedreigingen met geweld hebben een enorme impact op iemands persoonlijke leven. En op het leven van hun naasten. Ik vraag iedereen om zich dat goed te realiseren; wat je iemand aandoet door dit soort dingen te doen.

Tot slot: Mijn speciale waardering gaat uit naar Geert Wilders, die het als een van de eersten voor me opnam. Dit terwijl hij zelf al 18 jaar in een lockdown zit en geen normaal leven meer kan leiden. Wat hem is overkomen en nog dagelijks overkomt, is vele malen erger dan wat er bij mij is gebeurd. Om je dan toch zo te bekommeren om mijn welzijn, vind ik van grote klasse getuigen.”