Stikstofcrisis vraagt om integrale natuurvisie

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op zaterdag 30 juli 2022.

De huidige stikstofcrisis, die gevolgen heeft voor steeds meer sectoren van de economie, vraagt om een integrale natuurvisie, herverkaveling van de 161 versnipperde Natura 2000-gebieden in ons land en betere communicatie vanuit de overheid. Dat schrijven de 50PLUS-Eerste Kamerleden Martin van Rooijen en Martine Baay zaterdag 30 juli in een artikel in het Algemeen Dagblad.

De Senatoren vinden het niet effectief maatregelen te baseren op enkel stikstofmetingen in elk van de 161 Natura 2000-gebieden en -gebiedjes, die in het verleden in ons dichtbevolkte en aangeharkte land zijn geregistreerd. Straks worden er weer nieuwe criteria op losgelaten vanwege klimaatdoelen, waterbeleid en biodiversiteit.

Het is voor alle betrokkenen - en vooral ook voor de natuur - beter door herverkaveling per provincie te komen tot grotere Natura 2000-gebieden, die ook echt een landschappelijke eenheid kunnen vormen en beter te bewaken zijn. Daarvoor moet het kabinet in Brussel nieuwe afspraken gaan maken over de Natura 2000-gebieden in Nederland, vinden Van Rooijen en Baay.

"Het idee leeft - ook bij onze bewindslieden - dat de Natura 2000-gebieden die we in Brussel hebben aangemeld voor de eeuwigheid vast liggen, maar niks ligt voor de eeuwigheid vast. Strikte juridisering van het natuurbeleid staat de vooruitgang nu eerder in de weg."

In het stikstofdebat gaat het volgens de Kamerleden van 50PLUS veel te veel over de vraag wie de schuld heeft aan de stikstofuitstoot. Vooral de boeren lijken nu als hoofdschuldigen te worden aangewezen. "Er wordt aan voorbij gegaan dat landbouw, industrie en verkeer in ons land een zeer succesvolle ontwikkeling gekend hebben, die de hoge stikstofuitstoot tot gevolg heeft. Daarbij past geen verwijt, maar veel eerder de aanmoediging om vanuit hetzelfde krachtige ondernemerschap bij te dragen aan verlaging van die uitstoot."

De landelijke overheid moet de motor zijn van dit proces, randvoorwaarden formuleren en faciliteiten bieden. De provincies kunnen de regionale Natura 2000-gebieden opschalen, de regionale ondernemers stimuleren en vanwege hun nabijheid de menselijke maat van het proces bewaken. Met name de menselijke maat is in de huidige top down benadering van het kabinet te zeer afwezig. "Het maken en communiceren van beleid zonder de focus op de individuele mens die er mee te maken krijgt, is een inmiddels weerkerende omissie in het landelijk bestuur. We zien het ook bij de kindertoeslagaffaire en in de toekomstvisie Zorg voor ouderen."

(c) 30 juli 2022