Europa Vandaag: de EU maakt zich klaar voor het zomerreces

donderdag 14 juli 2022, 7:45

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Duisburg
Bron: © Liesbeth Weijs

Het Europees Parlement i zet de laatste puntjes op de i

Vandaag vinden de laatste commissievergaderingen van het Europees Parlement plaats voor het zomerreces. Voordat het zo ver is, wordt er echter nog gestemd. Namelijk over de nieuwe handvatten om te voorkomen dat subsidies van niet-EU-landen aan Europese bedrijven de interne markt verstoren. Er is al een akkoord tussen de onderhandelaars van de Europese Raad i en het Parlement, dus vandaag is het alleen nog een kwestie van stemmen voordat de Europarlementariers kunnen gaan genieten van het reces.


 
United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting in Marrakesh/COP 22: illustrations
Bron: European Commission

Het Tsjechisch voorzitterschap trapt informeel af

Met het oog op het zomerreces, vinden er ook nog een aantal informele bijeenkomsten plaatsen onder leiding van het Tsjechisch voorzitterschap. Zo sluiten de ministers van Milieu vandaag in het congrescentrum in Praag hun bijeenkomst af. Biodiversiteit, de impact op de natuur van de oorlog in Oekraine, klimaatadaptatie en de voorbereidingen voor de COP27 staan op de agenda. In het kader van dit laatste agendapunt, sluit ook Frans Timmermans i bij de ministers aan.


 
Photographer: Jennifer Jacquemart
Bron: © European Union, 2016

De EU versterkt haar internationale relaties

Tot slot staat er vandaag ook nog een externe bijeenkomst op het programma. De vertegenwoordigers van Montenegro en de Europese Unie komen bijeen voor de 11e Stabilisatie- en Associatieraad in de hoofdstad van het land. Op de agenda staat de toetredingsstrategie, de bilaterale betrekkingen en de recente ontwikkelingen in Montenegro en de Westelijke Balkan. Namens de EU zijn hoge vertegenwoordiger Josep Borrell i en Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi i aanwezig.


En verder...

Een delegatie van Brazilliaanse parlementariers komen vandaag op bezoek in Brussel bij het Europees Parlement.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

14 juli

Europees Parlement

Vergadering EP-Commissie Internationale Handel

13 & 14 juli

Raad van de EU

Informele bijeenkomst ministers van Milieu i

14 juli

Europese Commissie

Stabilisatie- en Associatieraad EU-Montenegro i