Rode draad dag twee enquête: risico's winning aardgas onderschat

woensdag 29 juni 2022, 8:51

DEN HAAG (PDC i) - Het risico op aardbevingen en bodemdaling is stelselmatig onderschat. Het ministerie van Economische Zaken, de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), betrokken bedrijven en onderzoeksinstellingen; geen van allen gingen uit van grote schade door het boren naar gas in Groningen. Deze tunnelvisie leidde ertoe dat waarschuwingen niet werden gehoord.

Volgens expert bodemdaling Hans de Waal en geoloog Hans Roest veranderde de houding pas echt na de aardbeving bij Huizinge in 2012. Beide heren werkten toen bij het SodM en hadden intern al eerder kritiek geuit op het onderschatten van de risico's op schade. Net als onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag werden zij niet serieus genomen of tegen gesproken. De Waal gaf een voorbeeld hoe zijn onderzoekresultaten die niet strookten met het idee dat gaswinning veilig werden weerlegd door een door de NAM betaald tweede onderzoek.

Roest ging in op de wijziging van de Mijnbouwet in 2004. De verplichting om aardbevingen werd toen overgelaten aan de bedrijven die gas wonnen, het productieplafond werd verhoogd en de toezichthouder had weinig middelen om normen af te dwingen. De miljarden die verdiend werden aan de Groningse gaswinning waren te belangrijk. Het is een voorbeeld van hoe het economisch belang mogelijke zorgen wegdrukte.

Vandaag verschijnt de eerste politicus voor de commissie, Annemarie Jorritsma i.

Bron: Trouw, NOS, FD