Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het veiligheidsadvies aan enkele leden van de Tweede Kamer omtrent de demonstratie die vandaag plaatsvindt in Stroe (gemeente Barneveld) - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022

Deze brief is onder nr. 154 toegevoegd aan wetsvoorstel 35925 VI - Vaststelling begroting Justitie en Veiligheid 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het veiligheidsadvies aan enkele leden van de Tweede Kamer omtrent de demonstratie die vandaag plaatsvindt in Stroe (gemeente Barneveld)
Document­datum 22-06-2022
Publicatie­datum 23-06-2022
Nummer KST35925VI154
Kenmerk 35925 VI, nr. 154
Commissie(s) Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 925 VI

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022

Nr. 154

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22 juni 2022

Op 22 juni 2022 heeft de NCTV op verzoek van de vaste commissie voor Landbouw een besloten technische briefing gegeven over het veiligheidsadvies aan enkele leden van uw Kamer omtrent de demonstratie die vandaag plaatsvindt in Stroe (gemeente Barneveld). De vaste commissie voor Landbouw heeft mij verzocht uw Kamer ook schriftelijk te informeren over het afwegingskader.

Omwille van veiligheidsreden kan ik geen details vrijgeven over de specifieke afwegingen die aan dit advies ten grondslag liggen. Ik kan wel het proces schetsen hoe veiligheidsdiensten, politie en de NCTV tot afwegingen komen.

De NCTV maakt in het kader van het stelsel bewaken en beveiligen per situatie een objectieve veiligheidsafweging. Daarbij wordt gekeken naar een combinatie van factoren. De eerste factor betreft de mogelijke dreiging gericht op de persoon. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan intimidatie, molest en demonstratieve bedreigingen. Vervolgens wordt de situatie ter plekke in ogenschouw genomen, bijvoorbeeld openbaar terrein of niet, samenstelling en omvang van de demonstratie, etc. Op basis daarvan wordt bezien welke maatregelen er in kwestie zouden moeten worden genomen, en de uitvoerbaarheid daarvan. Centraal staan de dreigingsinschatting en de beoordeling of een situatie als beheersbaar wordt ingeschat. Dit in nauw overleg met politie en lokale autoriteiten. Op basis van voorgaande komt de NCTV tot zijn advies.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

kst-35925-VI-154 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 925 VI, nr. 154


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.