Een weekje meekijken met de Zweedse sociaaldemocraten

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op maandag 16 mei 2022.

Van 4 tot 8 mei ging er een delegatie JS’ers in Göteborg op bezoek bij onze Zweedse zusterorganisatie, de SSU. Bij aankomst in Zweden werd meteen al duidelijk hoe fijn Zweden georganiseerd is. Tussen de tentoongestelde elektrische auto’s in de houten aankomsthal konden we meteen alle bagage ophalen, die al uitgeladen bleek voor we het door hadden (misschien een gevolg van het fatsoenlijk belonen van werknemers?).We werden warm onthaald door afgezanten van de SSU - met pizza’s met sinaasappel-kebabsaus.

Veelzeggend vond ik dat we eerst een uitleg kregen over hoe we ons moesten gedragen rondom Zweedse mensen. Zweden zijn naar eigen zeggen ‘awkward’, dus we werden bijvoorbeeld op het hart gedrukt nooit in het OV op een leeg plekje naast een vreemde te gaan zitten. Daarna ontstond ook een andere bijzondere cultuuruitwisseling: het was 4 mei, dus uiteraard waren we twee minuten stil om 20.00 en keken we naar de uitzending van de dodenherdenking op de Dam. Zweden was (naar eigen zeggen) “neutraal” tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft dus daaraan geen oorlogstrauma, dus de Zweden keken met interesse mee.

Alcohol bestaat niet in de SSU, zelfs erover praten mag eigenlijk niet. Nadat de officiële activiteiten afgerond waren en alle SSU-merch verstopt was, werden er echter wel gezellig gezamenlijk drankjes gedronken. Hier in Zweden voelde ik me ‘s avonds laat over straat zowaar bijna veilig! In kroegen staan de handhavers zelfs binnen. Zodra die langslopen gedraagt iedereen zich bijzonder braaf.

Toch ontstonden er na een tijdje ook barstjes in mijn beeld van Zweden als ideaal land. Wist je bijvoorbeeld dat de SD (Sverigedemokraterna, niet te verwarren met Socialdemokraterna) - een partij met een fascistische oorsprong - wel 62 van de 349 zetels heeft, dat het Zweedse belastingstelsel vaak denivellerend werkt en dat op nationaal niveau Zweden weliswaar door de sociaaldemocraten geregeerd wordt, maar regionaal/lokaal door veelal conservatieve en liberale partijen, waardoor beleid in de praktijk helemaal niet zo sociaal uitpakt?

De uitwisseling was een mooie kans om de Zweedse politiek van dichtbij te leren kennen, via gesprekken met verschillende parlementsleden, met lokale politici en met SSU-bestuursleden en via het campagnevoeren voor de verkiezingen die er in september zijn. Het was niet alleen een ontzettend leerzame week, maar ook een onwijs gezellige! Zo hebben we bijvoorbeeld met veel plezier de longen uit onze lijven geschreeuwd in de achtbanen van Liseberg, een prachtig amusementspark tussen de heuvels, midden in de stad. Op naar 8 juni, dan mogen wij de Zweden een kijkje geven in de gang van de politieke zaken in ons kikkerlandje!