Brief regering; Stand van zaken aanvullend onderzoek inkoop persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) - Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg

Deze brief is onder nr. 140 toegevoegd aan dossier 32805 - Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg; Brief regering; Stand van zaken aanvullend onderzoek inkoop persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Document­datum 26-04-2022
Publicatie­datum 28-04-2022
Nummer KST32805140
Kenmerk 32805, nr. 140
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

32 805

Hulpmiddelenbeleid in de gezondheidszorg

Nr. 140    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 april 2022

Uw Kamer en ik hebben elkaar tijdens het debat op 7 april jl. intensief gesproken over het lopende onderzoek naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dat wordt uitgevoerd door Deloitte Forensic and Dispute Services B.V. (hierna: het onderzoeksbureau) (Handelingen II 2021/22, nr. 70, debat over de mondkapjesdeal). In lijn met mijn eerdere toezegging1 om uw Kamer te blijven informeren en u daarbij zo goed mogelijk mee te nemen in het proces, bericht ik u daarom nu - aan het begin van het meireces van de Kamer - over de voortgang van het onderzoek.

Voortgangsbrief onderzoeksbureau

Op 12 april jl. heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS) een brief van het onderzoeksbureau ontvangen waarin het ingaat op de voortgang van het aanvullend onderzoek naar de inkoop van PBM en de haalbaarheid van de planning. In deze brief benoemt het onderzoeksbureau een aantal voorwaarden die het Ministerie van VWS en het onderzoeksbureau samen moeten inrichten om tot een voorspoedige oplevering van de resultaten van het eerste onderzoek te komen. U vindt de brief als bijlage bij dit schrijven2.

Gezien de strekking en omvang van de door het onderzoeksbureau genoemde punten vond ik het belangrijk dat mijn ministerie direct na ontvangst van deze brief overging tot het maken van een uitgebreide analyse van deze brief. Ook is mijn ministerie onverwijld aan de slag gegaan met een aantal door het onderzoeksbureau gevraagde acties zoals het opzoeken en aanleveren van originele bestandstypen uit verstrekte Wob-verzoeken. Daarnaast heeft het ministerie toestemming aan betrokkenen gevraagd om mappen van zogenaamde persoonlijke

1    Kamerstuk 32 805, nr. 131

2    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-32805-140 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

netwerkschijven aan te leveren en ondersteunt het bij het maken van afspraken met te interviewen personen.

De resultaten van bovengenoemde analyse zijn verwerkt in een reactie die inmiddels namens het Ministerie van VWS aan het onderzoeksbureau is verstuurd. Deze brief heb ik ook als bijlage bijgevoegd.

Op 21 april jl. heeft het ministerie bovengenoemde reactie in een constructief gesprek met het onderzoeksbureau toegelicht. In dit overleg heeft mijn ministerie vastgesteld dat - hoewel de brief van het onderzoeksbureau formeel van aard was - dit schrijven veel minder formeel en juridisch bedoeld was dan is overgekomen. Vanwege het belang van deze opdracht vond mijn ministerie het echter belangrijk om hier een formele en gedetailleerde reactie op te sturen. Dit verklaart het formele karakter van deze briefwisseling. Het onderzoeksbureau en mijn ministerie hebben in het gesprek afspraken gemaakt om de continuïteit van het onderzoek te waarborgen en blijven hierover voortdurend met elkaar in gesprek.

Zoals ik uw Kamer heb toegelicht, houd ik het proces nauwlettend in de gaten. Op 10 mei a.s. treed ik daarom opnieuw zelf met het onderzoeksbureau in overleg om de voortgang van het onderzoek te bespreken en de ingezette acties te herbevestigen. Net als uw Kamer wil ik zo snel mogelijk de uitkomsten van het eerste deelonderzoek - dat ziet op de overeenkomst met Relief Goods Alliance B.V. - ontvangen. Ik hecht er waarde aan dat bij de oplevering hiervan zorgvuldigheid en volledigheid voorop blijven staan.

Oplevering eerste resultaten

Ik vind het van belang om te benadrukken dat ik verwacht dat de gestelde punten van het onderzoeksbureau, de reactie hierop van mijn ministerie en de hiervoor genoemde vervolgafspraken - naast de vele ambtelijke contacten en het persoonlijke overleg met het onderzoeksbureau - gaan bijdragen aan de verwachte oplevering van de eerste resultaten van het deelonderzoek. Daarnaast verwijs ik graag naar het debat van 7 april jongstleden waarin ik u heb toegezegd dat ik mij maximaal inspan om ervoor te zorgen dat het onderzoeksbureau alles op alles zet om deze resultaten zo tijdig als mogelijk voor het aankomende zomerreces op te leveren.

Ik blijf u onverlet informeren over de voortgang van het onderzoek. Het eerstvolgende moment betreft zo spoedig mogelijk na mijn gesprek met het onderzoeksbureau op 10 mei a.s.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

  • C. 
    Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 32 805, nr. 140 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.