Hoge Vertegenwoordiger Borrell: toetreding Albanië en Noord-Macedonië geopolitieke prioriteit

maandag 14 maart 2022, 16:10

DEN HAAG (PDC i) - De onderhandelingen over toetreding van Albanië en Noord-Macedonië moeten zo snel mogelijk beginnen. Dat zei Hoge Vertegenwoordiger i Josep Borrell i tijdens een bezoek aan Noord-Macedonië. Door de Russische invasie in Oekraïne vindt hij toetredingsgesprekken met de twee landen een geopolitieke prioriteit voor de Europese Unie i. Ook zal de EU i volgens Borrell vanwege de Russische agressie voorstellen om de verdediging van de Balkanlanden te versterken, zodat de regio "stevig verankerd” wordt in de EU i.

Noord-Macedonië en Albanië zijn sinds respectievelijk 2005 en 2014 kandidaat-lidstaat. Op basis van de resultaten van alle doorgevoerde hervormingen gaf de Raad van de Europese Unie i in maart 2020 toestemming om de onderhandelingen met beide landen te openen. Sinds november 2020 echter, blokkeert Bulgarije de onderhandelingen met Noord-Macedonië vanwege een geschil over de oorsprong van het Macedonisch.

Daarmee blokkeert Bulgarije ook de toetreding van Albanië, omdat de onderhandelingen met beide landen aan elkaar gekoppeld zijn. Volgens Borrell mogen problemen tussen Bulgarije en Noord-Macedonië toetreding niet langer in de weg liggen.

Recentelijk lijkt het verzet van Bulgarije wat af te nemen. De nieuwe president Rumen Radev zei vorige maand onder meer dat Bulgarije inmiddels achter de Noord-Macedonische wens voor toetreding staat. Ook de Bulgaarse premier Kiril Petkov gaf bij zijn aantreden in december al aan dat hij de toetreding van Noord-Macedonië niet langer wil blokkeren. Borrell gaf aan dat de Europese Commissie i blijft praten met Bulgarije totdat dat land zijn goedkeuring geeft.

Bron: NRC