Op de agenda: Oekraïne, eurozone en Afghaanse vrouwen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 31 januari 2022.

EP i-leden gaan op onderzoeksmissie naar Oekraïne, bespreken de toestand van de eurozone en vragen aandacht voor de situatie van Afghaanse vrouwen.

Onderzoeksmissie naar Oekraïne

In het kader van de evoluerende veiligheidscrisis in Oekraïne, zullen leden van de commissie buitenlandse zaken en de subcommissie veiligheid en defensie op onderzoeksmissie gaan. Ze zullen de situatie in het land ter plekke bekijken en de afkeuring van het Parlement kenbaar maken over elk initiatief van Rusland, dat militaire troepen verzameld heeft aan de grens, en dat de crisis verder zou kunnen doen escaleren.

Ontdek meer over de betrekkingen tussen de EU en Rusland.

Afghaanse vrouwen

Op dinsdag en woensdag zal het Parlement de "Afghaanse vrouwendagen" organiseren in Brussel. Tijdens de conferentie op hoog niveau zullen Afghaanse vrouwen die genomineerd werden als finalisten van de 2021 Sakharovprijs van het Europees Parlement, Europarlementariërs, de Commissie, VN-vertegenwoordigers en andere internationale organisaties meer toelichting geven over de zorgwekkende situatie van vrouwen in Afghanistan na de machtsovername van de Taliban vorig jaar.

Europol en gegevensbescherming

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming i (EDPS) beval Europol i onlangs om een grote hoeveelheid persoonlijke gegevens te verwijderen die de EU-wetshandhavingsdienst bewaarde, zelfs als er geen verband is met criminele activiteiten. Op dinsdag zullen de EP-leden in de commissie burgerlijke vrijheden het met de twee organisaties in kwestie bespreken.

De eurozone

Op woensdag zullen EP-leden van de commissie economische zaken een hoorzitting houden over de toestand van de Eurozone met Paschal Donohoe i, de Ierse minister financiën en voorzitter van de vergaderingen van ministers van financiën van landen in de eurozone. De hervorming van het monetair en fiscaal beleid, overheidsfinanciën van EU-landen, inflatie en de vooruitgang van nationale herstelplannen staan wellicht op de agenda.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20220127STO22045