Betere internetregels, fundamentele verandering blijft uit

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 20 januari 2022.

Het Europees Parlement stemt over nieuwe regels voor het internet, de Digital Services Act (DSA). Daarmee komen er regels over het al dan niet verwijderen van berichten, verplichte transparantie over de werking van algoritmen en een verbod op manipulatie van keuzes online. Ook wil het Europarlement, op initiatief van de Groenen, een verbod op tracking van mensen online op basis van gezondheid, seksuele geaardheid, politieke voorkeur en etniciteit. Voor GroenLinks is het echter een gemiste kans dat een fundamentele verandering uitblijft in de aanpak van de grote techbedrijven.

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Europarlementariër Kim van Sparrentak nam deel aan de onderhandelingen namens de Europese Groenen: “Deze voorstellen zetten een grote stap naar een beter, vrijer en veiliger internet, waarbij meer macht naar de gebruiker gaat, in plaats van techbedrijven. Met deze voorstellen mogen techbedrijven straks niet langer informatie over onze seksualiteit, gezondheid of politieke voorkeur verzamelen. Maar de fundamentele aanpak van de polariserende algoritmen en manipulatieve verdienmodellen, die juist een gevaar vormen voor onze democratie, schiet tekort. Voor echte verandering zetten we deze gepersonaliseerde algoritmen gebaseerd op clicks en likes standaard ‘uit’, verbieden we iedere vorm van online tracken van mensen en krijgen we een sterke Europese digitale toezichthouder.”

Meldprocedures

Van Sparrentak is tevreden dat haar voorstellen zijn aangenomen voor transparante algoritmen en sterke meldprocedures. Met deze meldprocedures zijn online platforms verplicht om snel te reageren op meldingen van misstanden, uitleg te geven over hun beslissing en moeten gebruikers de mogelijkheid hebben om in beroep te gaan. Hierbij worden illegale berichten snel verwijderd, terwijl ook de vrijheid van meningsuiting online beschermd wordt.

Ook streed GroenLinks met succes voor een verbod op manipulatie van de vrije keuze van gebruikers door ‘dark patterns’: trucjes in het ontwerp van websites die bepaalde keuzes afdwingen. Denk bijvoorbeeld aan een cookiemelding waarbij je drie keer door moet klikken om te weigeren, of waarmee steeds opnieuw om je toestemming gevraagd wordt. Zo word je ‘gedwongen’ met alle voorwaarden akkoord te gaan.

Achterkamertjesdeal

Van Sparrentak wilde dat de DSA techbedrijven fundamenteel zou aanpakken, maar dat is volgens haar niet gelukt: “Financieel profiteren van het verspreiden haat en desinformatie online moet stoppen. Transparantie is belangrijk, maar niet genoeg als we vervolgens niet effectief kunnen ingrijpen. Europarlementariërs schreeuwen dat ze hard zijn tegen grote techbedrijven, maar als het aankomt op steun voor concrete voorstellen houden ze vast aan een achterkamertjesdeal die door techbedrijven wordt bejubeld. Niet de platforms, maar wetgevers, wij politici, moeten nu het heft in handen nemen.”

Lees hier onze plannen hoe we het internet repareren

Meer lezen

1.

Blijf op de hoogte met de Europa Update

Volg het werk van Kim van Sparrentak op de digitaal via onze Europa Update. Wij houden je met nieuws en achtergronden wekelijks op de hoogte van de ontwikkelingen in de Europese politiek.

Aanmelden