Manifest Gelijke Spelen

Met dank overgenomen van PerspectieF, ChristenUnie-jongeren (PerspectieF) i, gepubliceerd op dinsdag 14 december 2021.

Iedereen in Nederland heeft behoefte aan beweging en buitenlucht. In een land waar er veel goed geregeld is lopen sporters met een beperking toch regelmatig tegen allerlei drempels aan. Ze lopen aan tegen hoge kosten, onduidelijke regels en te weinig ondersteuning.

Om deze drempels weg te nemen hebben SP, GroenLinks en D66 de nota ''Sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend in 2030” geschreven. Bij de presentatie van de nota spraken deze partijen de uitnodiging uit om met aanvullingen en verbeteringen te komen. Die uitnodiging pakken wij op. Sport en beweging heeft een belangrijke gezondheids- én sociale functie. Wij, DWARS, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, PerspectieF en PINK!, zijn van mening dat sport en beweging voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom eisen wij gelijke spelen voor iedereen. We hebben daarvoor de volgende punten geformuleerd:

  • 1. 
    Niet over, maar met mensen

Als je wilt sporten en je hebt een beperking, ben je op dit moment sterk afhankelijk je zorgverzekeraar en van de gemeente waarin je woont. Bij een aanvraag op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt gevraagd om irrelevante persoonlijke informatie, zoals of je zelfstandig kan douchen. Er bestaan nu gelijke regels zonder maatwerk, waardoor een twintiger met een beperking dezelfde ondersteuning krijgt als een tachtiger terwijl de behoeftes heel anders zijn. Het is tijd voor eerlijke procedures en menselijk maatwerk, waarbij mensen met een beperking actief worden betrokken. Zij weten wat ze nodig hebben.

  • 2. 
    Sporten gebeurt overal

Er bestaat grote regionale ongelijkheid als je wilt sporten met een beperking. In veel gemeenten, vaak in de regio, schieten de mogelijkheden en budgetten van gemeenten te kort. Zorg ervoor dat in elke gemeente er in verhouding genoeg budget is, zodat de mogelijkheden om te sporten met een beperking niet afhankelijk is van de plek waar je woont. Naast voldoende budget moeten er ook geen verschillen zitten tussen gemeenten als het gaat om de hoogte van vergoedingen of subsidies. Bovendien moeten lokale sportverenigingen geholpen worden met faciliteiten voor sporters met een beperking, en moet er subsidie komen voor vervoer met maatwerk.

  • 3. 
    Samen uit, samen thuis

Veel sporters met een beperking willen of kunnen niet bij een vereniging sporten. Door matige faciliteiten, verre reisafstand of een hoge prestatiedruk bestaat er veel angst of onwil. Daarom is het des te belangrijker dat gemeenten een expliciete rol krijgen in het faciliteren van thuissport. Dat betekent proactieve, laagdrempelige en toereikende ondersteuning vanuit de gemeente om thuissport mogelijk te maken voor mensen met een beperking Het blijft belangrijk om te blijven focussen op verenigingssport, waarbij onderliggende obstakels om daar te gaan sporten zoveel mogelijk moeten worden weggenomen.

  • 4. 
    Een medaille is niet het doel

Voor mensen met een beperking is in Nederland nu bijna geen breedtesport. De focus op topsport zorgt ervoor dat er een hoge prestatiedruk is voor sporters met een beperking. Hier komen lange reistijden, hoge kosten en veel stresssituaties bij kijken. De ambitie om goed te presteren op de Paralympische Spelen is begrijpelijk, maar zorgt ook voor prestatiedruk en is erg gefocust op de topsport. Het is wat ons betreft belangrijker om de breedtesport voor mensen met een beperking in Nederland te versterken zodat iedereen een kans krijgt om op een laagdrempelige manier te sporten, in plaats van de prestatiedruk te verhogen. Een gezonde breedtesport is een belangrijke basis voor alle mensen met een beperking, waarvandaan ook de topsport verbeterd kan worden.

Deze oproep wordt ondertekend door:

DWARS

Jonge Democraten

Jonge Socialisten

PerspectieF

PINK!