Bijeenkomst buitenlandministers Oostelijk Partnerschap, 15 november 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 november 2021, 21:00.

Voornaamste resultaten

De ministeriële bijeenkomst van het Oostelijk Partnerschap werd bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en hun tegenhangers uit 5 van de 6 landen van het partnerschap (Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, de Republiek Moldavië en Oekraïne), onder voorzitterschap van Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Eurocommissaris Olivér Várhelyi nam ook deel.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

We hadden een zeer goed debat met onze oostelijke partners. Belarus was niet uitgenodigd, maar we lieten symbolisch een stoel vrij voor het Belarussische volk.

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De deelnemers bespraken hoe het partnerschap zich verder kan ontwikkelen en hoe het de verwachtingen van de mensen kan inlossen, met bijzondere aandacht voor kwesties als governance en investeringen, en ook hoe het partnerschap kan worden versterkt met het oog op veerkracht, herstel en hervormingen.

De ministers bevestigden de grote inzet van de EU voor de regio, en de politieke wil om samen gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken. De praktische uitvoering van de nieuwe en ambitieuze gemeenschappelijke agenda kwam ook aan bod.

De hoge vertegenwoordiger onderstreepte dat de EU de noodzakelijke hervormingen zal blijven steunen, wat bovendien tastbare voordelen zal opleveren voor degenen die ze uitvoeren.

Deze bespreking zal worden meegenomen in de voorbereidingen voor de top van het Oostelijk Partnerschap in december 2021, die naar verwachting een nieuwe impuls zal geven aan de samenwerking. Ook zal dan de agenda voor de periode na 2020 worden goedgekeurd.

Gezamenlijk werkdocument van de diensten van de Commissie "Herstel, veerkracht en hervorming: prioriteiten van het Oostelijk Partnerschap na 2020 ", 2 juli 2021

Oostelijk Partnerschap na 2020: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 11 mei 2020)

Oostelijk Partnerschap (achtergrondinformatie)

Oostelijke partners: feiten en cijfers

Betrekkingen EU-Armenië, factsheet (EDEO)

Betrekkingen EU-Azerbeidzjan, factsheet (EDEO)

Betrekkingen EU-Georgië, factsheet (EDEO)

Betrekkingen EU-Moldavië, factsheet (EDEO)

Betrekkingen EU‑Oekraïne, factsheet (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

15 november 2021

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN