Europese Innovatieraad kondigt nieuwe golf start-upkampioenen aan

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2021.

De Europese Innovatieraad van de Europese Commissie heeft 65 innovatieve start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) geselecteerd die voor hun baanbrekende innovaties 363 miljoen euro aan financiering ontvangen. Elke onderneming ontvangt een combinatie van subsidies en aandeleninvesteringen van maximaal 17 miljoen euro om baanbrekende innovaties te ontwikkelen en op te schalen op het gebied van gezondheidszorg, digitale technologieën, energie, biotechnologie, ruimtevaart en andere. Dit is de eerste groep bedrijven die zal worden gefinancierd in het kader van de volwaardige Accelerator van de Europese Innovatieraad (EIC).

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “De Accelerator is een uniek EU-financieringsinstrument van de Europese Innovatieraad. Het ondersteunt de ontwikkeling van topinnovaties door particuliere investeerders aan te trekken en biedt een dienstenpakket om de opschaling ervan te ondersteunen. Met de Europese Innovatieraad willen wij Europa op de voorgrond plaatsen op het gebied van innovatie en nieuwe technologieën door te investeren in nieuwe oplossingen om de huidige uitdagingen op het gebied van gezondheid, milieu en samenleving het hoofd te bieden.”

De bedrijven werden geselecteerd volgens een nieuw procedure in twee stappen, dat is ingevoerd in het kader van Horizon Europa. Externe deskundigen zullen de aanvragen aan een strenge beoordelingsprocedure onderwerpen. Daarna vindt een gesprek plaats met een jury van ervaren investeerders en ondernemers. Enkele geselecteerde bedrijven:

  • het Nederlandse Sensius BV, dat een thermotherapiesysteem heeft ontwikkeld om hoofd- en halskanker te behandelen zonder bijwerkingen;
  • het Franse Alice & Bob, dat een nieuw type zelfcorrigerend kwantumhardware heeft uitgevonden voor de bouw van ‘s werelds eerste fouttolerante commerciële kwantumcomputers;
  • het Litouwse UAB INOVATYVI MEDICINA, dat een slim, sensorisch, op afstand bediend robotsysteem heeft ontwikkeld waarmee een endovasculaire ingreep kan worden uitgevoerd zonder blootstelling aan schadelijke röntgenstralen;
  • het Noorse BlueGrove AS, dat de meest geavanceerde monitoring- en voorspellingsoplossing voor het welzijn van zalmen heeft ingevoerd. Daarmee bevordert BlueGrove het algemene welzijn van vissen.

De 65 succesvolle bedrijven zijn gevestigd in 16 landen. De vraag naar aandelenfinanciering via het nieuwe EIC-fonds was bijzonder hoog (60 van de 65 bedrijven). Dat betekent dat 227 miljoen euro van de in totaal 363 miljoen euro naar verwachting naar dit soort financiering zal gaan.

Achtergrond

Via de Accelerator van de Europese Innovatieraad worden start-ups en kmo's subsidies toegekend tot maximaal 2,5 miljoen euro, gecombineerd met aandeleninvesteringen via het EIC-fonds ten belope van 0,5 tot 15 miljoen euro. Naast het verkrijgen van financiële steun, kunnen alle projecten ook gebruikmaken van een reeks diensten voor bedrijfsacceleratie die toegang bieden tot toonaangevende deskundigen, ondernemingen, investeerders en ecosysteemactoren.

Na een succesvolle proeffase van 2018 tot en met 2020 werd in maart 2021 de EIC gelanceerd als een belangrijke nieuwigheid van het programma Horizon Europa. De EIC heeft een begroting van meer dan 10 miljard euro, waarvan in 2021 ongeveer 1,1 miljard euro beschikbaar is voor de EIC-accelerator. Het grootste deel is beschikbaar voor baanbrekende innovaties op alle gebieden, terwijl 495 miljoen euro is gereserveerd voor strategische gezondheids- en digitale technologieën en Green Deal-oplossingen.

Eerder dit jaar vonden in het kader van het EIC-proefproject twee ronden met rechtstreekse aandeleninvesteringen plaats, in januari en in juni, waarbij 111 zeer innovatieve start-ups en kmo's meer dan 500 miljoen euro ontvingen om baanbrekende innovaties op te schalen. Daaronder bevonden zich twee “eenhoorn”-bedrijven.

In het kader van Horizon Europa is dit jaar een nieuwe gebruiksvriendelijke aanvraagprocedure voor start-ups ingevoerd. Daarmee kunnen bedrijven hun ideeën te allen tijde voorstellen en onmiddellijk laten beoordelen. Succesvolle kandidaten wordt verzocht hun aanvraag met behulp van gratis bedrijfscoaching te vervolledigen. De volledige aanvragen worden vervolgens ongeveer elke drie maanden op regelmatige afsluitingsdata beoordeeld. Sinds maart hebben meer dan 4 000 start-ups en kmo's hun ideeën gestuurd, waarvan er 801 volledige aanvragen hebben ingediend voor de eerste afsluitingsdatum van 16 juni 2021 en nog eens 1 098 voor de tweede afsluitingsdatum van 6 oktober. Deze worden nu beoordeeld. De resultaten van deze tweede reeks EIC-accelerator-bedrijven zullen tegen het einde van het jaar worden bekendgemaakt. De volgende afsluitingsdatum wordt begin 2022 verwacht.

Nadere informatie

Volledige lijst van geselecteerde bedrijven

Datacentrum van EIC-projecten

Registreer voor de EIC-top