Rutte: demissionaire bewindslieden zelf verantwoordelijk voor stemgedrag

woensdag 13 oktober 2021, 12:14

DEN HAAG (PDC i) - Demissionair premier Mark Rutte i stelt dat er geen druk uitgeoefend is op bewindspersonen om weg te blijven bij de stemming over het invoeren van het coronatoegangsbewijs op 16 september 2021. Rutte verklaart dit in de beantwoording van de Kamervragen die gesteld zijn door Pieter Omtzigt i.

Omtzigt i stelde de Kamervragen naar aanleiding van de afwezigheid van het merendeel van de bewindspersonen die tevens Kamerlid zijn tijdens de hoofdelijke stemming over de QR-code. Geert Wilders i' motie om het coronatoegangsbewijs niet in te voeren werd met een krappe meerderheid verworpen. VVD i, D66 i, CDA i, PvdA i en de fractie-Den Haan stemden tegen.

Het onder druk zetten van bewindslieden omtrent stemmingen in de Tweede Kamer zou in strijd zijn met het derde lid van Artikel 67 i van de Grondwet. Hierin staat namelijk dat Kamerleden zonder last stemmen. Rutte benadrukt in zijn beantwoording dat Kamerleden zelf verantwoordelijk zijn voor hun stemgedrag en dat het kabinet hier niet over oordeelt.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst