Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren: winnaars van 2021 en 2020

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 september 2021.

Een Tsjechisch project over nepnieuws is de winnaar van de 2021 Karel de Grote-prijs, terwijl een Duits project over mondelinge geschiedenis met de prijs in 2020 naar huis ging.

Het evenement werd vorig jaar afgelast door de pandemie, dus de winnaars van zowel 2020 als 2021 worden dit jaar gelauwerd tijdens een ceremonie in Aken op 30 september.

De winnaars van 2021

De eerste prijs was voor het Tsjechische Fakescape project, dat videospelletjes gebruikt om jongeren te leren hoe ze kritisch kunnen nadenken en nepnieuws kunnen herkennen.

Generation Z” van Roemenië kreeg de tweede prijs - een project dat jongeren samenbrengt met academici en personaliteiten om nieuwsgierigheid, kritisch denken, vrijheid van denken en ook een dialoog tussen generaties aan te moedigen.

Het EuroInclusion project van Spanje ontving de derde prijs. Het is een uitwisselingsprogramma voor jonge Europeanen, dat ijvert voor de volledige sociale, culturele en politieke integratie van burgers met een handicap in een vrij, divers en verenigd Europa.

De winnaars van 2020

De eerste prijs - het Duitse “European Archive of Voice” project verzamelt verhalen die mondeling overgeleverd werden en verteld door mensen die vóór 1945 geboren werden.

De tweede plek gaat naar het Franse “Moving towards a European Civic Service” - een vereniging die jonge Europeanen helpt om in eigen land en het buitenland vrijwilligerswerk te doen, om belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals het milieu aan te pakken.

Madeleina Kay bekend als #EUsupergirl, van het Verenigd Koninkrijk won de derde prijs met het ‘The Future is Europe”- initiatief.

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren

Voor de prijs, die door het Europees Parlement i en de Stichting Internationale Karelsprijs gezamenlijk wordt uitgereikt, komen initiatieven in aanmerking van jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud die betrokken zijn bij projecten die het begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen helpen bevorderen. Sinds 2008 hebben meer dan 4 250 projecten deelgenomen om de prijs te winnen.

De video-opname van het evenement is beschikbaar via www.karlspreis.de , of via het YouTube-kanaal van Karlspreis Academy.

Karel de Grote-prijs voor jongeren

Productinformatie

REF.: 20210923STO13420