Brief aan de Europese Commissie met nadere vragen betreffende de Commissiemededeling inzake de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 - Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 - De natuur terug in ons leven brengen (COM(2020)380)

Deze brief is onder nr. E toegevoegd aan dossier 35710 - Mededeling Europese Commissie over de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 - De natuur terug in ons leven brengen (COM(2020)380).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 - De natuur terug in ons leven brengen (COM(2020)380); Brief aan de Europese Commissie met nadere vragen betreffende de Commissiemededeling inzake de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030
Document­datum 24-09-2021
Publicatie­datum 24-09-2021
Nummer KST35710E
Kenmerk 35710, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

35 710

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 - De natuur terug in ons leven brengen (COM(2020)380 i)

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT / LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de commissaris van de Europese Commissie Den Haag, 23 september 2021

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben met belangstelling kennisgenomen van de beantwoording van de Europese Commissie d.d. 27 juli 2021 van de nadere vragen van de commissie EZK/LNV d.d. 27 mei 20211 over de mededeling van de Europese Commissie inzake de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030.2 De leden van de fractie van GroenLinks hebben naar aanleiding hiervan nog enkele nadere vragen en opmerkingen.

De leden van de fractie van GroenLinks vragen de Europese Commissie of zij bekend is met het feit dat het wetgevingstraject van de Omgevingswet, afgezien van het besluit tot inwerkingtreding, reeds volledig afgerond is. En is de Commissie bekend met het feit dat de huidige ruimtelijke- en milieuwetten beleidsneutraal naar de Omgevingswet zijn omgezet, waaronder ook de wetgeving rondom de MER? Er is, voor zover deze leden kunnen overzien, dus geen wezenlijk verschil tussen de huidige omzetting van de richtlijnen voor de MER en de wijze waarop Nederland onder de Omgevingswet met deze richtlijn omgaat. Mochten er wel wijzigingen zijn, dan zouden de leden van de GroenLinks-fractie graag van de Europese Commissie willen vernemen waarom zij deze wijzigingen van dergelijk aard vindt dat het rechtvaardigt om de inbreukprocedure nog minimaal een jaar te laten liggen.

Kan de Europese Commissie aangeven of zij dit hetzelfde ziet als de leden van de fractie van GroenLinks, en zo niet, kan zij aangeven waarin volgens de Commissie het verschil dan gezien moet worden? Deze leden hechten aan een snelle afhandeling van de inbreukprocedure omdat de Neder-

1    Kamerstukken I, 2020-2021,35 710, C en D.

2    COM(2020)380 i, zie ook dossier E200010 op www.europapoort.nl.

kst-35710-E ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

landse regering a) op basis van de huidige, door de EC bediscussieerde, wetgeving volhardt in het zetten van onomkeerbare besluiten voor projecten waarnaar de Commissie in de vertrouwelijke procedure expliciet verwijst en b) activiteiten gedoogt die onder de huidige en toekomstige wet een natuurvergunning vereisen. Zij constateren dat de navenante stikstofschade hiervan voor de natuur in die periode gewoon oploopt. De leden van de fractie van GroenLinks zijn van mening dat hierbij basale rechten van burgers geschonden kunnen worden. Zo ontbreken op dit moment voor verschillende activiteiten de benodigde natuurvergun-ningen. Dit geldt voor landbouwactiviteiten (PAS-melders) maar ook voor grootschalige activiteiten, waarbij mogelijk voor honderdduizenden mensen de geluidsnormen in het geding zijn en zeker is dat er zonder geldige natuurvergunning gewerkt wordt. Deze leden horen graag of de Europese Commissie, gezien het voorgaande, bereid is de inbreukpro-cedure met grote spoed op te pakken.

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk binnen drie maanden na dagtekening van deze brief.

Voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

L.P van der Linden, MSc.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 710, E 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.