Laten we een einde maken aan dierenproeven in Europa

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op donderdag 16 september 2021.

Bijna tien miljoen dierproeven worden jaarlijks in Europa uitgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek en onderzoek naar medicijnen. Nederland staat zelfs op de zevende plek van grootgebruikers van proefdieren. En hoewel er steeds meer dierproefvrije testmodellen op de markt zijn, gaat de afname van proefdiergebruik niet snel genoeg.

In mijn resolutie die het Europees Parlement gisteren ruimschoots aannam roept ik de Europese Commissie op om een actieplan te maken om sneller over te gaan op onderzoek zonder gebruik van dieren, en zelfs uiteindelijk dierproeven helemaal af te schaffen.

Goede alternatieven

Niemand wil dat dieren in laboratoria worden gebruikt, zelfs niet voor wetenschappelijke doeleinden, maar we weten ook dat je niet van de een op andere dag kan stoppen met dierproeven. Het gebruik van proefdieren heeft aanzienlijk bijgedragen aan de vooruitgang in de behandeling van veel gezondheidsproblemen. Nu er echter goede alternatieven voorhanden zijn, is het tijd voor actie. Europa moet koploper worden in dierproefvrij onderzoek.

Betrouwbare resultaten

Technologische vooruitgang in de wetenschap brengt veel meer mogelijkheden om te testen, of het nu gaat om specifieke ziekten of toxiciteit. Mijn resolutie van dringt erop aan dat als niet-dierlijke modellen voor testen beschikbaar zijn, deze gebruikt moeten worden.

“Europa moet koploper worden in dierproefvrij onderzoek.”

We weten dat medicijnen die in dierstudies veilig en effectief lijken, bij mensen kunnen mislukken. En er zijn ook medicijnen die mensen zouden kunnen helpen, maar die worden weggegooid omdat ze falen in dierproeven. Andere testmethoden - zonder het gebruik van dieren - kunnen resultaten opleveren die betrouwbaarder zijn.