Besluitpunt "Voorhang Ontwerpbesluit in verband met het verplicht stellen van financiële zekerheid voor bepaalde activiteiten"

commissie Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IW)
vergadering 2021-09-15
volgnummer 7b
 

Zaak:

 

Besluit:

Inbrengdatum voor het stellen van vragen t.b.v. een schriftelijk overleg vastgesteld op 22 september 2021.

Noot:

Het ontwerpbesluit behelst het verplicht stellen van financiële zekerheid voor bepaalde activiteiten van majeure risicobedrijven (BRZO-bedrijven) alsmede een verbreding van het instrument financiële zekerheid naar activiteiten van afvalverwerkingsbedrijven. Hiermee wordt geborgd dat bij een eventueel faillissement van een bedrijf voldoende middelen beschikbaar zijn om eventuele milieuschade op te ruimen (het principe: 'de vervuiler betaalt'). De voorlegging van dit ontwerpbesluit geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 23.5, eerste lid, van de

Omgevingswet), en biedt de Kamer de mogelijkheid zich tot en met 1 oktober 2021 uit te spreken over het ontwerpbesluit voordat het aan de Afdeling advisering van de Raad van State zal worden voorgelegd en vervolgens zal worden vastgesteld. De beoogde inwerkingtredingsdatum voor het ontwerpbesluit is 1 juli 2022.

 

1.

Nederlandse dossiers