Brief regering; Reactie op aanbevelingen OVV rapport “Crashed after banner pick-up, Piper PA-25-235 Pawnee” - Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

Deze brief is onder nr. 177 toegevoegd aan dossier 24804 - Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart; Brief regering; Reactie op aanbevelingen OVV rapport “Crashed after banner pick-up, Piper PA-25-235 Pawnee”
Document­datum 26-08-2021
Publicatie­datum 01-09-2021
Nummer KST24804177
Kenmerk 24804, nr. 177
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-2021

24 804

Veiligheidsbeleid Burgerluchtvaart

Nr. 177    BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN

WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 augustus 2021

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft 12 mei jl. een onderzoek gepubliceerd naar een ongeval met een sleepvliegtuig met dodelijke afloop. Dit ongeval vond plaats op 31 mei 2018. Per brief heb ik u hierover eerder geïnformeerd1. In deze brief vindt u mijn formele reactie op de aanbevelingen. Ik zal gelijktijdig ook de OvV hierover informeren.

Allereerst dank ik de OvV voor het onderzoek en de aanbevelingen aan diverse partijen ter bevordering van de veiligheid in de luchtvaart. De OvV heeft de volgende twee aanbevelingen aan mij gericht.

  • 1) 
    «Verbeter de mate van veiligheid in de Specialised Operations (SPO) sector en de veiligheid van derde partijen door een effectief toezicht-programma op te zetten en uit te voeren. Het toezichtprogramma zou vlucht-, grond- en platforminspecties moeten omvatten»
  • 2) 
    «Versterk de huidige toezichtcapaciteit van de ILT op SPO-operators om alle toezichtactiviteiten uit te voeren die door de Europese verordening worden vereist. Dit met het doel dat alle SPO-operators worden opgenomen in het toezichtprogramma en afdoende zijn geïnspecteerd voor maart 2022».

Hieronder ga ik puntsgewijs in op de aanbevelingen.

1.) De ILT heeft sinds 2017 een SPO-toezichtprogramma opgezet en uitgevoerd binnen de wettelijke kaders van de Verordening (EU) nr. 965/2012. De OvV doet nu een aanbeveling om dit programma te intensiveren. Het huidige programma is gericht op verbetering van de mate van veiligheid in de SPO-sector (zoals het reclamesleepvliegen) en de veiligheid van derde partijen. Dit gebeurt met name via bewustwording en gedragsverandering, om de effectiviteit van het veiligheidsma-nagement van de operator te bevorderen. Het SPO-toezichtprogramma bevat in lijn met de aanbeveling van de OvV reeds grondinspecties door 1 Kamerstuk 24 804, nr. 173.

kst-24804-177 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

middel van audits en de mogelijkheid van vlucht- en platforminspecties op basis van risico inschattingen. Op basis van deze inschattingen zijn deze laatste twee type inspecties de afgelopen periode niet uitgevoerd: zoals bekend geeft de ILT op basis van de ILT-brede risicoanalyse (IBRA) voorrang aan taken waarbij sprake is van een groot maatschappelijk risico. Jaarlijks beoordeelt de ILT bij welke activiteiten de risico's het grootst zijn en waar toezicht, bijvoorbeeld in de vorm van inspecties, de meeste maatschappelijke meerwaarde heeft.

2.) De ILT heeft sinds 2017 alle SPO-operators die een «Eigen Verklaring» hebben ingediend opgenomen in het toezichtprogramma. De huidige toezichtcapaciteit van de ILT op SPO-operators is ingericht om alle toezichtactiviteiten uit te voeren die minimaal door de Europese verordening worden vereist. De operators die voor maart 2018 een «Eigen Verklaring» hebben afgegeven als SPO-operator, worden uiterlijk voor maart 2022 geïnspecteerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,24 804, nr. 177 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.