Brief regering; Stand van zaken van de ratificatie van de wijziging van het CDNI (Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart) - Milieu en scheepvaart

Deze brief is onder nr. 27 toegevoegd aan dossier 25868 - Milieu en scheepvaart.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Milieu en scheepvaart; Brief regering; Stand van zaken van de ratificatie van de wijziging van het CDNI (Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart)
Document­datum 09-07-2021
Publicatie­datum 15-07-2021
Nummer KST2586827
Kenmerk 25868, nr. 27
Commissie(s) Infrastructuur en Waterstaat (IW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

25 868

Milieu en scheepvaart

Nr. 27

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 juli 2021

Met deze brief informeer ik u over de stand van zaken van de ratificatie van de wijziging van het CDNI (Verdrag inzake de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart). De wijziging houdt in dat ontgassen naar de open lucht door binnenvaarttankschepen niet langer is toegestaan. Dit verbod kan zes maanden na ratificatie door alle verdragsluitende partijen nationaal worden ingevoerd.

Inmiddels hebben Nederland, Duitsland en Luxemburg de verdragswijziging geratificeerd. Via ambtelijke contacten heb ik vernomen dat de ratificatieprocedure van Zwitserland en Frankrijk vertraging heeft opgelopen. Naar verwachting zal Frankrijk medio 2022 en Zwitserland pas eind 2023 de ratificatieprocedure afronden. België zal naar verwachting eind 2021 de ratificatieprocedure afronden.

Met name de vertraging die Zwitserland meldt is een tegenvaller, temeer daar in eerdere berichten de indruk werd gewekt dat Zwitserland al een eind gevorderd was met de procedure. Ik wil dan ook bezien of er bereidheid is bij de lidstaten die het verdrag al wel geratificeerd hebben om gezamenlijk bij de achterblijvende landen aan te dringen op bespoediging van ratificatie. In ieder geval zal ik zelf de Ministeries van Buitenlandse Zaken van Zwitserland, Frankrijk en België oproepen tot een spoedige ratificatie, onder verwijzing naar de sterke politieke wens in Nederland om spoedig tot een verbod op ontgassen naar de open lucht te komen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

  • C. 
    van Nieuwenhuizen Wijbenga

kst-25868-27 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,25 868, nr. 27


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.