35886 NL - wetsvoorstel
Implementatiewet tweede richtlijn havenontvangst­voorzieningen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 14 juli 2021 ingediend door de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Van Nieuwenhuizen-Wijbenga i.

 

Dit wetsvoorstel zorgt voor implementatie van Europese Richtlijn 2019/883/EU. Die richtlijn dient voor het terugdringen van lozingen van afval, met name van vuilnis als bedoeld in bijlage V van het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen, en op het verkleinen van de administratieve lasten door de bepalingen verder in overeenstemming te brengen met het Verdrag. Om die reden wordt bijvoorbeeld voor vuilnis van schepen, inclusief vistuig en passief opgevist afval, een specifiek financieringssysteem voorgeschreven. Dit systeem geeft schepen het recht om tijdens een havenaanloop, na de betaling van een vast bedrag per havenaanloop of periodiek (de verplichte indirecte afvalbijdrage), hun afval af te geven zonder een aanvullende eigen bijdrage op basis van volumes te hoeven betalen.

1.

Volledige titel

Wijziging van de Wet voorkoming verontreiniging door schepen ten behoeve van de implementatie van Richtlijn (EU) 2019/883 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake havenontvangstvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen, tot wijziging van Richtlijn 2010/65/EU en tot intrekking van Richtlijn 2000/59/EG (PbEU 2019, L 151) en enkele technische verbeteringen (Implementatiewet tweede richtlijn havenontvangstvoorzieningen)

2.

Documenten

(16 stuks)

2 14 juli 2021, koninklijke boodschap, nr. 1     KST358861
Koninklijke boodschap
 
2 14 juli 2021, voorstel van wet, nr. 2     KST358862
Voorstel van wet
 
2 14 juli 2021, memorie van toelichting, nr. 3     KST358863
Memorie van toelichting
 

3.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

4.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, het betrokken EU-dossier, de betrokken EU-wetgeving, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.