Ook dit jaar geen Prinsjesdag in de Ridderzaal

dinsdag 29 juni 2021, 9:13

DEN HAAG (PDC i) - De Verenigde Vergadering i van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag, waar het uitspreken van de troonrede onderdeel van is, zal ook dit jaar niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag plaatsvinden. Dat heeft de voorzitter van de Verenigde Vergadering, Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn i (VVD), bekendgemaakt in overleg met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp i (D66).

Net als vorig jaar is de onzekerheid over het besmettingsrisico en de coronamaatregelen in september de reden voor de verplaatsing. Met name de vraag of de anderhalvemeterregel tegen die tijd nog zal bestaan zorgt voor twijfel of de Ridderzaal de juiste plek is. Ook zijn er restricties op het aantal personen dat aanwezig mogen zijn. Gebruikelijke gasten zoals de partners van Kamerleden en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zijn ook dit jaar niet welkom.

De Kamervoorzitters hebben de leden van de beide Kamers verzekerd dat zij wél allemaal aanwezig mogen zijn. Het recht hierop is namelijk vastgelegd in de Grondwet. Vermoedelijk zullen met deze restricties net als vorig jaar ongeveer 275 aanwezigen welkom zijn. Normaal gesproken zijn er bij de Verenigde Vergadering ongeveer duizend mensen aanwezig.

Bron: Eerste Kamer