Het Hongaarse wetsvoorstel is een schande

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op woensdag 23 juni 2021.

Dertien Europese landen, waaronder Nederland, stelden een verklaring op tegen wetten in Hongarije tegen lhbti-plussers. Ze schrijven dat ze ernstig bezorgd zijn, omdat de wetten discrimineren en het recht op vrije meningsuiting schenden, onder het valse mom van de bescherming van kinderen. Von der Leyen komt vandaag met de enige boodschap die ze kan brengen, “Dit Hongaarse wetsvoorstel is een schande”.

Het Hongaarse parlement verbood een week geleden het afbeelden van en het zogenaamd propageren van een andere genderidentiteit dan de heteroseksuele in onder meer boeken, films en andere media voor personen onder de 18 jaar.

In de praktijk betekent het dat beelden van en informatie over onder anderen holebi’s en trans personen overal verboden zijn. Hopelijk besluiten de komende dagen nog meer landen de brief van de dertien Europese lidstaten te ondertekenen.

Onmiskenbare discriminatie

De dertien Europese landen noemen het een flagrante vorm van discriminatie op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie. Verder schrijven ze dat het ook de vrijheid van meningsuiting schendt, doordat het recht op het uiten van je mening beperkt wordt. Die vrijheid is verankerd in het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie.

Om toegang te krijgen tot de Europese club gelden de hoogste standaarden. Zodra je in de Europese Unie zit, kan schijnbaar alles.

De nieuwe wet is onacceptabel en EU-onwaardig. Wij hebben dan ook een collectieve verantwoordelijkheid om de rechten van alle EU-burgers te beschermen en te reageren wanneer deze rechten en onze waarden worden ondermijnd.

Om toegang te krijgen tot de Europese club gelden de hoogste standaarden. Zodra je in de Europese Unie zit, kan schijnbaar alles. We kunnen niet langer tolereren dat landen als Hongarije zo onmiskenbaar mensenrechten schenden. Het is hoog tijd dat de Commissie alles uit de kast haalt om deze wetgeving terug te draaien.

Von der Leyen schiet in actie

De Europese Commissie kondigde gelukkig vandaag aan dat ze juridische stappen zal ondernemen tegen de nieuwe wetgeving in Hongarije. Ursula von der Leyen gaf commissarissen Didier Reynders en Thierry Breton de opdracht om de Hongaarse regering een brief te sturen ‘om hun juridische zorgen te uiten voordat het wetsvoorstel in werking treedt.’

“Dit Hongaarse wetsvoorstel is een schande”, zei Von der Leyen nog tijdens een persconferentie over het Belgische herstelplan, samen met premier Alexander De Croo.

UEFA

De gemeenteraad van München had de UEFA afgelopen weekend opgeroepen de lichtring aan de buitenkant van het stadion te verlichten in de kleuren van de regenboog. München wilde daarmee een signaal afgeven aan Hongarije.

De regenboog is geen politiek symbool en is niet aanstootgevend. Homofobie is dat wel.

De UEFA liet weten het verzoek niet in te willigen. Als verklaring gaf de voetbalbond dat in de statuten staat dat de UEFA een politiek en religieus neutrale organisatie is. Gezien de politieke context van dit speciale voorstel - een boodschap die betrekking heeft op een beslissing van het Hongaarse parlement - wijst de UEFA het voorstel af. De regenboog is echter geen politiek symbool en is niet aanstootgevend. Homofobie is dat wel.

Op sociale media leidde het besluit tot grote verontwaardiging. Het is dan ook hypocriet dat de UEFA inclusie en diversiteit met het EqualGame-programma zegt te promoten, maar deze actie niet steunt. Eerder steunde de UEFA wel de black lives matters protesten.

De Hongaarse premier Orban zegde gisteren zijn bezoek aan het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije nog af.